Jan Kubáček: Armáda se stala předmětem kupčení. Zaslouženého vděku se vojáci nedočkali

21. prosinec 2020

Státní rozpočet pro rok 2021 se schodkem ve výši 320 mld. korun byl schválen. Hořkou pilulku přitom bude muset spolknout ministerstvo obrany. Místo vděku mu vláda odebrala 10 mld. korun. 

Návrh rozpočtu prošel podruhé Poslaneckou sněmovnou díky hlasům KSČM poté, co vláda ustoupila jejímu tlaku a v dílčím hlasování se souhlasem části poslanců schválila přesun peněz pro obranu do vládní rozpočtové rezervy.

Přesun peněz tvrdě kritizuje opozice. Vládní strany rovněž příliš nadšeny nejsou. Podle premiéra Babiše je to však menší zlo než dát vzniknout rozpočtovému provizoriu. Jsme svědky rozvodového řízení v přímém přenosu, hodnotí situaci politolog Jan Kubáček.

Dominátorem bude prezident

Z výsledku jednání lze vyčíst mnohé. Podle politologa se několikanásobně zvýraznila pozice prezidenta republiky. Platilo to ovšem vždy. Čím roztříštěnější Parlament je, tím silnější pozici má prezident. Miloš Zeman bude zřejmě dominátorem po celý rok 2021. Možná bude dominovat i sestavování vlády na podzim následujícího roku.

Vznikat budou také podle Jana Kubáčka velmi roztříštěné koalice. Ideové role dvou táborů už nebudou hrát přílišnou roli, důležité budou hlasy jednotlivců. Ve zvláštní situaci jsou komunisté. Jejich cena logicky roste. Sice ztrácejí veřejnou podporu, ale politicky udávají tón.

Nevděčná společnost

Armáda ČR u Domova pro seniory v Humpolci

Nový armádní rozpočet nenaplňuje slib vlády z programového prohlášení vynakládat na obranu 1,4 % HDP. Peníze by se armádě sice v nějakém horizontu měly vrátit, ale i tak lze vyčíst mezi řádky smutnou zprávu. 

Vojenští stratégové jsou realisté a vědí, že armádní rozpočet se již několikrát stal součástí vnitropolitických bitev. V současné situaci je to nešťastné řešení hlavně proto, že vojáky využíváme permanentně pro hašení pandemie, říká host Dvojky.

Armáda je prostě potřeba. Nejenom jako signál připravenosti zvládat pandemie, živelné pohromy a bezpečnostní situaci, ale klíčovou roli hraje také jako partner ostatním státům. Teď se však stala předmětem kupčení.

Slibům sice věřit může, ale klidná nebude. Spousta zakázek se plánuje mnoho let dopředu, strategicky. Stejně otřeseni a demotivováni budou ti, kteří armádou žijí. Vláda jim totiž odebráním peněz mimo jiné vzkázala, že armáda nemá autoritu, jakou by si zasloužila, a že si společnost a politické špičky její práce neváží, uzavírá politolog.

Další témata rozhovoru: jak stát obstál ve své roli v době pandemie?; kdo bude zmocněncem pro očkování proti covid-19?; úzká spolupráce Ruska a Číny; jmenování Joe Bidena prezidentem Spojených států.

Spustit audio

Související