Jan Jůn: „Psychologická válka“ Mayové v plném proudu

7. leden 2019
Theresa Mayová

Zdá se to zcela nelogické, ale je to tak. Týden před hlasováním sněmovny začíná jedna z největších propagačních kampaní britské vlády premiérky Mayové.

Kampaň, kterou vůdce liberálních demokratů sir Vince Cable označil za „psychologickou válku“. Mayová spouští kombinovaný nápor opakovaných vládních upozornění na internetu, ve vysílání rozhlasů a televizí, přes sociální sítě i tištěná média a obsahem je - světe div se - varování před katastrofálními dopady odchodu z Evropské unie bez dohody.

Jan Jůn: Britský rok 2018 ve znamení brexitu

Brexit

Ohlédnutí za uplynulým rokem je zřídka ve znamení jedné události. Rok 2018 však v Británii nesporně zcela patřil odchodu z Evropské unie. A jak se chýlil ke konci, brexit dokonce dominoval událostem stále více.

Jde jí zjevně o to přesvědčit obyvatelstvo - mezitím dnes chlácholené jejím staronovým plánem obnovy zdravotnictví - aby po shledání, jak strašný by byl tvrdý brexit, přesvědčili své poslance, aby podpořili její nyní odmítanou dohodu. Hlasovat se nejspíš bude i podle Mayové po 14. lednu, po sněmovní debatě, ale překvapení nejsou vyloučena.

Ano, premiérka i v neděli v televizi BBC zopakovala, že chce boj vyhrát a odmítnutí by prý bylo „vstupem na neznámé území“ a tak stále znovu brexitáře zve a přesvědčuje a ve středu má sněmovnu informovat o pokroku.

Údajně se jí podařilo přesvědčit strašením i unii - a v pátek telefonem i předsedu Junckera - aby poskytla do hlasování požadované právní vysvětlení tzv. „irské pojistky“. To by mohlo přesvědčit i severoirské unionisty a brexitáře ze skupiny „Podpořte brexit“, a to i přes veřejný závazek 59 z nich „za žádnou cenu“ Mayovou nepodpořit.

Proč to strašení

Mezitím státní úřady rozesílají varovné informace podnikům, jak spustit nouzová opatření. Zahrnují rádoby uklidňující kroky vlády, co do posílení stavů hraničních a celních kontrol o tisíce osob, ale i očekávaná zdržení kvůli celním kontrolám unie a zahlcení dálnic a přístavů - viz pondělní test kamionů u Doveru - problémy s rezervacemi letů a zahraničními platbami kreditními kartami.

Jan Jůn: Jak nyní dál s brexitem, zní opět ze všech stran

Theresa Mayová

Ano, je to tak. Britská premiérka Mayová si ve středečním večerním hlasování poslanců konzervativní strany zabezpečila poměrem 200 ku 117 hlasům nejméně další rok ve funkci vůdkyně a možná i premiérky.

Hrozí i tarifními exportními poplatky a náměstek ministra obrany Ellwood navíc požaduje 30 tisíc vojáků a 20 tisíc záložníků na „zvládnutí problémů“, včetně případných „občanských nepokojů“.

Voliče, jejichž 54 procent chce zůstat v unii a jen 22 procent podporuje Mayové dohodu, tedy začíná zasahovat nápor vládního přesvědčování. Včetně členů konzervativní strany, jejíž většina dohodu Mayové odmítá a chce tvrdý brexit a „potřebuje“ tedy přesvědčit. Jejich brexitáři navíc vše zdržují, aby tvrdý brexit nastal koncem března samovolně.

Řada poslanců všech stran se však táže, proč to strašení a pětimiliardové výdaje na tvrdý brexit, který nechce ani vláda, ani (kromě skupiny brexitářů) parlament, natož většina voličů. Skupina 209 poslanců všech stran se nyní podle prohlášení chystá, jak pozměňujícími návrhy tvrdý brexit vyloučit ze hry a chtějí se ve středu setkat s premiérkou.

Jan Jůn

To by jí však paradoxně pomohlo, neboť by na stole zůstalo jen druhé referendem a její dohoda, kterou by pak brexitáři museli podpořit jako jediný možný brexit. Psychologická válka tedy opravdu řádí „na všech frontách“.

autor: Jan Jůn
Spustit audio