Jan Jirák: Komu je prezidentovo vánoční poselství určeno?

27. prosinec 2018

Lepšolidé, špionománie... Překvapil Miloš Zeman ve svém projevu? Jsou sociální rozdíly skutečným důvodem rozdělení společnosti? Proč ztrácíme oporu v hmatatelných věcech?

„Prezidentovo vánoční poselství nepřekvapilo. Alespoň mě ne,“ svěřil se na Dvojce mediální teoretik Jan Jirák. „Byla v něm jistá míra konfrontace a člověk si musí klást otázku, která se nabízí u všech projevů současného prezidenta: Jaké je vlastně publikum, které s tímto vystoupením chce oslovit?“

Nesmiřitelnost vládne

Ke konstatování, že by prezident rozděloval společnost, je ale Jirák rezervovaný. „Já si nejsem jist, že příčinou rozdělení je právě jeden politik. Myslím, že společnost prostě je rozdělená a politici zprava doleva ji oslovují jako rozdělenou. A tím možná to rozdělení prohlubují.“

„Na tom rozdělení ale není podstatné to, že je společnost rozdělená. Ale to, že to rozdělení nikdo nechce překročit. Ta absence smíření, smířlivosti, ochoty vidět věci očima druhého, dokonce někoho, kdo má jiný názor než já. To tady chřadne a upadá.“ Proč je to tak ale v celé západní společnosti?

Proč je společnost rozdělená?

„Těch důvodů je asi víc. Ale možná že jedním z takových důvodů v pozadí je, že v západních společnostech žijeme v prostředí s neobvykle velkými sociálními rozdíly. V zásadě drtivá většina z nás se má přijatelně. Ale i v tom ranku přijatelnosti jsou nesouměrné rozdíly mezi tím, jak se kdo má. A možná že tohle posiluje pocit, že člověk si během života moc nepomůže.“

Dívky s mobilním telefonem

Druhý důvod je podle Jiráka v rozvoji moderních komunikačních technologií. „Sociální sítě jako Facebook v zásadě podporují pocit sounáležitosti s těmi, kteří se mnou souhlasí, a pocit nenávisti k těm ostatním. To slavné lajkování a hejtování je vlastně rozdělování společnosti. Někteří autoři dokonce říkají, že vznikají jakési bubliny, virtuální komunity lidí, kteří spolu souhlasí a navzájem se podporují ve vidění těch věcí.“ Nechybí nám nějaký morální základ?

Virtuálno nám bere jistotu

„Ona se možná víc rozmělňuje představa věcí, které jsou dané. Jenom za náš život se některé danosti zásadním způsobem proměnily. Třeba otázka pohlaví. Navíc náš každodenní svět ztrácí oporu ve věcech, které jsou hmatatelné a pevné. Dnes už i tak banální věc, jako je jízdenka na vlak, může být jenom v telefonu. Ubývají fyzické peníze, letenku nemáte fyzicky, jenom někde existuje. A tohle virtuálno nám hodně bere jistotu. 

Další témata rozhovoru: odakz Karla Čapka; postavení novinářů v Turecku; proč je pro Čechy tak důležitá premiéra vánoční pohádky a jaký byl Kouzelník Žito?

autoři: Vladimír Kroc , rota
Spustit audio

Související