Jan Hrušínský: Chtěli po mně, abych se zřekl svého otce

17. únor 2019

Narodil se do rodiny s dlouho hereckou tradicí a nezpronevěřil se jí. Hrát začal už jako dítě a dnes vede úspěšné Divadlo na Jezerce. Jak jde dohromady divadlo s politikou? I o tom v pořadu Až na dřeň mluvil Jan Hrušínský.

„My jsme v devadesátých letech prodali dům na venkově a mysleli jsme si, že s otevřením hranic doba chalupaření skončila. Asi po deseti letech nám ta možnost uniku od reality začala chybět. Ostatně dnes už zase na chalupy jezdí spousta lidí a změna je znát i na mentalitě publika. Lidé čtou mezi řádky a reagují na věci podobně, jako před rokem 1989,“ řekl nám Jan Hrušínský.

Život celé jeho rodiny je odedávna spojen nejen s divadlem, ale také s politikou. „Politika patří do života. Je správné říkat, co si člověk myslí. Žijeme už třicet let ve svobodné společnosti a neměli bychom o tuto výsadu přijít,“ říká principál, kterému někteří lidé nemohou odpustit, že otevřeně říká a píše své názory. „Táta říkal, co si myslí, i v dobách, kdy se to nesmělo a měl kvůli tomu velké problémy. S tím já se nemohu vůbec srovnávat. Tátu soudruzi pronásledovali za jeho názory velmi tvrdě,“ vypráví herec, který nespravedlnost režimu poznal už jako dítě.

Divadlo musíte dělat naplno

Ve druhé třídě ho kvůli tatínkovi nevzali do Pionýra a jemu to bylo líto. Zatímco spolužáci dostali k rudému šátku nanuka, on se musel jen dívat. „V roce 1972 jsem měl točit na Barrandově film, už jsem měl za sebou kamerové zkoušky a byly pro mě připravené kostýmy. Pak si mě zavolali a dali mi podepsat papír, že se zříkám svého otce a budu točit pod jiným jménem. Odmítl jsem a dva roky jsem tam nesměl. Celé to byla snaha zlomit otce, který tím neskutečně trpěl.“

Zatímco Rudolf Hrušínský svého času zasedl ve Federálním shromáždění, Jana Hrušínského zatím politika nezlákala, byť už měl mnoho nabídek. „Vedu divadlo na Jezerce, a když chcete dělat divadlo, tak to musíte dělat naplno. To není věc, která by se dala dělat jen dva dny v týdnu.“

Právě na divadelních prknech začaly před třemi roky velké zdravotní problémy, které vyústily v mnohahodinovou operaci a následných dvanáct dní v umělém spánku. Podruhé se narodil a jak sám říká, blízké setkání se smrtí ho změnilo k lepšímu.

Celý rozhovor s Janem Hrušínským si můžete poslechnout v našem audioarchivu a nezapomeňte se podívat i na videozáznam.