Jan Hamáček: Migrační krize nemá řešení na úrovni jednotlivých států

11. leden 2016

Do Prahy dnes přijíždí Federica Mogheriniová, místopředsedkyně Evropské komise, kterou média ve zkratce označují za evropskou ministryni zahraničí. Setká se také s předsedou poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem z ČSSD.

Hledá vůbec Evropská unie nějakou společnou politiku k migrační krizi? O migraci sice slyšíme prakticky denně, ale mnohem častěji než o koordinovaném evropském postupu slyšíme o krocích jednotlivých zemí.

Přesto je podle Hamáčka několik okruhů, na nichž se shodnou všichni, včetně odpůrců Evropské unie. „Panuje konsensus, že migrační krize musí mít evropské řešení. Nemá řešení na úrovni jednotlivých států,“ říká Hamáček.


Chci se bavit o tom, jak je ČR zastoupena v Evropské službě pro vnější činnost. Mám pocit, že stejně velké státy západněji od našich hranic mají v tomto sboru větší zastoupení. Máme dost kvalitních diplomatů, které můžeme evropské diplomacii nabídnout .

EU se shodne také na tom, že je potřeba spolupracovat s Tureckem a přesvědčit ho, aby udrželo uprchlíky na svém území a nepouštělo je dál do Řecka. Za tím účelem ostatně obdrželo Turecko značnou sumu peněz. „Dále je potřeba zlepšit fungování tzv. hot spotů, registraci uprchlíků a vzájemnou výměnu informací,“ pokračuje Hamáček.

Za převratnou považuje Hamáček iniciativu Evropské komise k vytvoření společné pohraniční a pobřežní stráže. „Vychází vstříc zemím jako je Česká republika, které žádají masivní posílení ochrany vnějších hranic EU. Dává nám do jisté míry za pravdu.“

V souvislosti s diplomatickou roztržkou mezi Polskem a Německem si Hamáček myslí, že někteří západní politici ne úplně citlivě vnímají historické souvislosti spojené se střední Evropou a vyzývá k větší míře porozumění.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.