Jan Budař jako Karel Čapek, Martin Huba jako Tomáš Garrigue Masaryk. Do kin se chystá film Hovory s TGM

24. červenec 2018

Slavná kniha Karla Čapka Hovory s TGM se stala východiskem nového filmu Jakuba Červenky. Snímek se jmenuje stejně jako kniha a do kin přijde přesně na sté výročí vzniku Československa.

Režisér připouští, že slavné dílo je v zásadě nezfilmovatelné. „Však taky ve filmu z té knihy není nic. Šlo mi o to, strávit hodinu a půl s Čapkem a Masarykem v parku topoľčianského zámku, kde spolu kdysi rozprávěli. Chtěl jsem je dostat z jejich piedestalu mezi nás, obyčejné smrtelníky. S tím, že samozřejmě na tom piedestalu stojí oprávněně,“ vysvětluje Červenka svoje pohnutky k natočení filmu a shrnuje: „Mou ambicí bylo přiblížit obě osobnosti lidem.“

Na natáčení se pečlivě připravoval, a současně hodně přemýšlel, jak hlavní postavy filmařsky pojmout. „Jedna věc je, co si člověk nastuduje nebo ví ze školy či všeobecného rozhledu, druhá pak to, jak k postavám přistoupí. Když vezme a zapracuje i jejich chyby a slabosti, je to o něco snazší,“ přiznává.

Jan Budař, Martin Huba

Prvního československého prezidenta hraje Martin Huba. Není to poprvé, co se na plátně nebo v televizi objeví jako Masaryk. „V tomhle filmu se možná trochu víc dotýkáme rozporuplnosti v Masarykově povaze. Věnujeme se jednak tématu obětování rodiny, jednak tomu, že si po smrti manželky Charlotty našel novou, velmi intenzivní známost – z čehož rodina nebyla zcela nadšená. V žádném případě, a v to se týká každého filmového ztvárnění Masaryka, jsme ale nechtěli relativizovat to, co vytvořil, a zpochybňovat jeho zásluhy. Tomáš Garrigue Masaryk byl tak silnou osobností, že si v jeho pojetí těžko můžete najít a vymyslet nějaký vlastní zorný úhel. Masaryk nabízí tolik možných různých pohledů, že každý zase musí zpětně patřit Masarykovi,“ myslí si Martin Huba.

Rusko žije v absurdním filmu, říká držitel Ceny za nejlepší dokument karlovarského filmového festivalu Vitalij Manskij

Vitalij Manskij na KVIFF 2018

Záslužný, poučný – tak hodnotí diváci i kritika nový dokument Vitalije Manského. Jmenuje se Svědkové Putinovi, ukazuje první rok Vladimíra Putina ve funkci ruského prezidenta a na karlovarském filmovém festivalu za něj filmař získal Cenu za nejlepší celovečerní dokument.

Jako Karel Čapek se ve filmu objeví Jan Budař. Jak potvrzuje, důkladně se na to připravoval. „Přečetl jsem všechno, co Čapek napsal a všechno, co o Čapkovi napsali jiní. Čapek mi tak dal opravdu hodně. Pro mě je velkou osobností, ale nejen kladnou. Chtě nechtě jsem se během svého soužití s ním setkával i s jeho stinnými stránkami. Tak se stalo, že jsem během natáčení trochu víc kouřil a začalo mi to chutnat. Lehce jsem se toho zalekl, ale naštěstí jsem tenhle Čapkův neduh nakonec ustál,“ usmívá se herec. Před natáčením se taky sešel s Josefem Abrhámem, který hrál Karla Čapka ve filmu Štěpána Skalského Člověk proti zkáze. „Vím, že Josefa Abrháma nepřekonám, jeho podání Čapka je mistrovské. Nicméně jsem chtěl slyšet, jak se na roli připravoval, jaké bylo jeho setkání s tímhle významným spisovatelem a dramatikem, a jak prožíval natáčení filmu. Svým pojetím Karla Čapka jsem tak trochu myslel i na něj, protože ho mám – jako člověka i herce – moc rád,“ vyznává se Jan Budař.

Čtěte takéRasismus v Rumunsku je dnes propracovanější, říká režisér filmu, který na karlovarském festivalu získal Křišťálový glóbus

Film Hovory s TGM se natáčel deset dní, což je i na poměry českého filmu málo. Režisér ale s herci dlouho zkoušel, a navíc si, jak říká, dovolil točit film kontinuálně. „To hercům i mně hodně pomohlo. Tímhle způsobem se už dlouho nenatáčí, snad naposledy takhle pracoval Chaplin,“ pochvaluje si Jakub Červenka. Film by rád zařadil do proudu oslav sta let od vyhlášení Československa. Jak on, tak ostatní tvůrci doufají, že to bude důstojná součást oslav tohoto významného výročí.

Spustit audio