Jan a Barbora Šedovi, zvonař a hrnčířka. Dvě prastará řemesla našla společný šťastný domov v Deštném

29. listopad 2020

Dvě prastará řemesla - hrnčířské a zvonařské -  našla domov s manželi Janem a Barborou Šedovými v Deštném v Orlických horách. Redaktorka Eliška Pilařová s Janem Šedou už sedí v teple dílny a čekají jen na nás.

Na Staré cestě v Deštném v Orlických horách nemůžete minout malebnou chaloupku, zvlášť jestli jdete kolem v celou hodinu. To vás totiž navíc upoutá originální zvonkohra - společné dílo zvonaře Jana Šedy a hrnčířky Barbory Šedové.

Čtěte také

Jejich ateliér, krámek a dílna (respektive dílny) zároveň dýchají pohodou, radostí z řemesla a přímo lákají k tomu si ho vyzkoušet.

Veškerá keramika, kterou můžete v ateliéru vidět, je vyrobena zde a jedná se o keramiku - kameninu pálenou na 1 235° Celsia. Každý kousek je originál, občas režný, sem tam barevný, někdy kombinovaný se sklem.

Všechny hrnky, misky i další užitkové kousky jsou atestované, zdravotně nezávadné, mohou se mýt v myčce, dávat do mikrovlnné trouby, misky lze bez problémů použít na zapékání v troubě. Za kvalitou stojí spousta práce a praxe od roku 1997.

Mám radost z toho, že si někdo uvědomuje, že je potřeba udržovat a podporovat lidovou tradici, která je u nás v řemeslech úžasně bohatá.
Jan Šeda starší, mistr zvonař

Zvony pan zvonař začal odlévat ještě dříve, a to na plno od roku 1990.

Čtěte také

Spolu se synem dnes odlévají bronzové zvonky od malých, vánočních, až po čtyřicetikilové zvony pro malé kostelíky.

Ty největší zvony pak montují s hodinovým odbíjením a elektrickým pohonem. Odlít zvon si můžete nechat i na zakázku s vlastním nápisem či zdobením.

„Važme si tradice našich řemesel, protože lidová tvořivost v takové míře, jaké je u nás, je jednou z významných součástí našeho národního bohatství. A nepřijít o tyto tradice je strašně důležité," říká mistr zvonař Jan Šeda starší.

V Ateliéru zvonaře a hrnčířky v Deštném v Orlických horách

Drobné dárečky, zvonečky, rolničky, vánoční ozdoby i hrnky a aromalampy je třeba vyrobit do zásoby, vánoce už pomalu klepou na dveře.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související