Jaký má zaručený recept na spaní? Omeletky Haliny Pawlowské

21. květen 2022

Do Omeletek přišlo 117 dotazů posluchačů. Proto budou dnes poněkud netradiční. Halina Pawlowská se pokusí zodpovědět alespoň nepatrný zlomek z nich. Například, jaká je máma. Má zaručený recept na spaní? Kam se chystá na výlet či dovolenou? Která místa má na Ukrajině nejraději? Jak funguje ženský mozek? Věnovala se někdy běhání? Co dělat s nemluvným synem? Jak se seznámit? Co bude dělat v důchodu? Zažila chvíli, kdy jí šlo o život?

Jaká jste máma, hodná nebo přísná? Moje maminka byla nesmírně milující, zároveň velmi přísná. Dnes vidím, že není nejnutnější mít neustále samé jedničky a "vynikat". Slovo vynikat bylo nejoblíbenějším slovem mé mámy a dost mne to frustrovalo. Proto jsem byla rozhodnutá své vlastní děti nestresovat a nemít na ně přemrštěné požadavky. A teď si někdy říkám, jestli jsem to s tou tolerancí nepřehnala…

Vnukovi vyprávím horory

Taky jsem v roli babičky. A zjišťuji, jak jsem podobná své matce a otci. Tuhle jsem se například dozvěděla, že můj vnuk dostal ve čtvrté třídě z písemky trojku z matematiky. Blekotala jsem něco ve smyslu, že si to vnuk musí opravit, že s ním budu denně počítat, až na mně dcera divně koukla a pravila:"Proč to řešíš? Většinou má jedničky, zas se tak moc nestalo…"

A v čem jsem po otci? Ať dělám, co dělám, když začnu vnukovi něco vyprávět, vyleze z toho strašidelný příběh. Nechci ho strašit. Vyprávění začne nevinně. Třeba se mě zeptal, zda jsem viděla velikého, černého čmeláka, který lítal nad terasou. Viděla jsem ho a během vteřiny jsem se přistihla, jak vyprávím o obrovských bojovných včelách, které napadají v jižní Americe celé kmeny.

Recept na spaní? Banán

Nemáte nějaký zaručený recept na spaní? Potíže se spaním měl můj tatínek, mám je já, má je má dcera i můj vnuk. Spánkový odborník nám řekl, že prostě jsme naprogramováni tak, abychom šli spát pozdě a pozdě vstávali, a že s tím nenaděláme nic, takže nezbývá než se tomu přizpůsobit.

A když dcera řekla, že musí syna vozit do školy, tak doktor řekl: "Tak to budete buď nevyspalá anebo ho tam bude vozit jeho otec!" Dcera je nevyspalá a já vstávám pozdě, i v klidu pozdě usínám. A mám jeden osobní recept, který možná vůbec není zdravý, ale u mě to zabírá. "Banán slupni, do postele hupsni!"

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související