Jakub Kynčl: Roušky i ve 30 stupních? Po prvotní euforii z cestování čeká lidi zklamání

4. srpen 2022

Po dvou letech se vrátilo léto, které přeje cestování. Řada lidí se i přes rostoucí náklady vydala na dlouho odkládanou dovolenou. Nevadí jim přeplněná letiště, zrušené lety, předražené ubytování ani narvané pláže. Jak covid změnil naše cestovatelské zvyklosti? A proč vedle zážitků čeká mnohde i zklamání? Novinář Jakub Kynčl v audiozáznamu ještě přiblíží, jak vypadá situace ve vzdálených destinacích, i to, co může nastat na podzim.

Lidi po dvou letech omezení teď od cestování neodrazují ani vysoké ceny pohonných hmot ani problémy v letecké dopravě a časté stávky personálu. „Mnoho věcí, na které by dříve nadávali, jim teď nevadí. Klidně čtyři hodiny čekají na odbavení kufru. To ale pomine,“ odhaduje v pořadu Jak to vidí... novinář a cestovatel Jakub Kynčl.

Čtěte také

Turisté podle něj budou narážet na trvalejší postpandemické změny. „V destinacích hodně závislých na turismu se můžou setkat s úplně jinou úrovní služeb, než na kterou byli zvyklí. Sice tedy můžou dohánět, co zameškali, ale mnohdy budou zklamaní.“

„Aerolinky nebo cestovní kanceláře nezkrachovaly. Zkrachovalo ale nespočet osobních, rodinných byznysů. V destinacích, kde bylo dříve 25 restaurací, jich teď bude pět a otevřené budou tři,“ uvádí jeden z mnoha příkladů.

Turista jako problém

Další věcí mohou být protipandemická opatření v různých zemích. „Třeba v Jižní Americe lidi nosí roušky celoročně. I venku ve 30 stupních. Přestože jsou tam covidová čísla nižší než u nás v Evropě. Pro turistu tedy může být složité se vůbec rozkoukat a pochopit, jak to v které zemi je. Lehce se tak může dostat do problémů nebo sám být problémem.“

Přesto covid přinesl i pozitivní změny. „Vzrostla obliba individuálního cestování v karavanu. Kdyby mi někdo před třemi lety řekl, že budou parkoviště plná karavanů, nevěřil bych mu. Je to opravdu obrovský boom. A myslím si, že spousta lidí u tohoto trendu zůstane. Část z nich si totiž uvědomí, že jim to vlastně takto vyhovuje. Ten distanc od ostatních, mobilita, nezávislost a svoboda,“ uzavírá Jakub Kynčl.

autoři: Zita Senková , opa
Spustit audio

Související