Jakou slepici vybrat? Kočinky nezničí zahradu, kropenky obstojí před dravcem

13. říjen 2022

Nejčastěji si lidé pořizují nosné hybridy. Jejich výhodou je, že snášejí hodně vajec. Ale mají i negativa. Podle chovatele slepic Josefa Blažka potřebují i hybridy dostatek místa, jinak se vzájemně uklovou.

Zakrslá kočinka má krásnou lesklou srst

„Někteří obchodníci nabízejí kurníky metr krát dva metry, do kterých se podle nich vejde osm slepic. To je ale přehnané. Raději si to vydělte dvěma. Na takovém prostoru bych umístil maximálně čtyři slepice,“ upozorňuje chovatel. 

Lehká plemena do klasických ovocných zahrad

V poslední době má předseda chovatelů Josef Blažek ze Svinčan na Pardubicku hodně dotazů od mladších lidí.

„Chtějí vědět, která plemena chovat na klasické zahradě, kterou zdědili po babičce. Na takovou zahradu doporučuji lehká plemena jako leghornky, vlašky, hamburčanky nebo minorky.

Já chovám zakrslé kočinky. To jsou slepice, které váží kolem jednoho kilogramu, užitkovost je 80 až 100 vajec za rok. Vajíčka jsou nahnědlá a váží kolem 45 gramů. Kočinky jsou líbivé na kouknutí, existuje na dvacet barevných rázů, a mají rousy. Nechají se použít i k chovu na zahradě. Méně hrabou právě díky rousům. Když jsou ve voliéře a odpoledne se vypustí na trávu, tak si najdou to, co potřebují a nijak ji neponičí,“ pochvaluje si Josef Blažek. 

Zakrslé kočinky

Kropenky a vlašky mají šanci dravcům uniknout

Vzhledem k tomu, že přirozené potravy dravcům ubývá, shánějí ji v okrajových částech vesnic. Proto jsou pro chovatele slepic vhodné lehké a plaché druhy, nejlépe vlašky koroptví, které mají nenápadné zbarvení nebo české zlaté kropenky.

Díky své plachosti a nenápadnosti mají větší naději, že se před dravcem schovají. Ale stoprocentní to není.

I polotěžká plemena mají dobrou užitkovost

Polotěžká plemena jsou klidnější, nepřelétávají tolik a jejich užitkovost je dobrá. Mezi polotěžká plemena patří  hempšírky, plymutky, rodajlendky, amroksky nebo sasexky. Váží od dvou do třech kilogramů.

Těžká plemena jsou určena hlavně na okrasu. Málo snášejí, zato se dají lehce pohladit. Jsou to například velké kočinky nebo brahmánky. 

Spustit audio

Související