Jako první si jídlo objednává nejvýznamnější žena, jako poslední hostitel. Radí Eva Filipová

V restauraci si první objednává osoba, která je společensky nejvýznamnější. Pokud u stolu sedí smíšená společnost, je takovou osobou nejstarší žena podle společenské významnosti.

Nemusí to být ale věkem nejstarší žena. Může to být podle společenské hierarchie i manželka nejvýznamnější osoby u stolu, a to může být mnohdy mladá žena. Jako poslední z žen si objednává hostitelka.

Teprve pak přijdou na řadu muži. A jako první si v restauraci objednává společensky nejvýznamnější muž a nakonec hostitel.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová