Jako doma. Španělský zelinář svým zákazníkům zpívá a nabízí jim pivo

Ve Španělsku oslavili svůj den ovocnáři a květináři. Bylo tam totiž svaté Doroty, tedy patronky těchto profesí. Jak takové oslavy vypadají, zjišťovala v jednom malém obchůdku s ovocem na jihu Španělska naše spolupracovnice Ľubica Zlochová.

Pan Lorenzo ve svém obchůdku prodává už 20 let. O tom, že mají ovocnáři a květináři svátek, vůbec netuší. Tento den se totiž ve Španělsku slaví teprve čtvrtý rok. A proč právě 6. února? Na tento den v liturgickém kalendáři připadá svátek sv. Doroty, která je patronkou ovocnářů a květinářů.

„Je mi sympatické, že má tento svátek podpořit malé a střední podnikatele,“ pochvaluje si pan Lorenzo. On sám moc dobře ví, jaké to je, když vám klientelu odlákají velké supermarkety.

Nakupovat u pana Lorenza je přitom mnohem zajímavější než ve velkém obchodě. On totiž svému zákazníkovi, pokud má chuť, s radostí i zazpívá. 

Návštěva u známého

Ve Španělsku oslavili svůj den ovocnáři a květináři

Paní Ancheles, která stojí vedle mě, prý pana Lorenza zná od malička. „Pamatuju si, jak rozvážel ovoce a zeleninu v dodávce, dům od domu,“ usmívá se. Nakupuje tu prý denně. Najde u něj totiž zboží, které vyrostlo jen kousek odtud, na španělské půdě.

Další zákaznice, paní Maria Dolores, se připojuje – má prý ráda sezonní ovoce a zeleninu a tu, která vyrostla ve skleníku, si kupovat nechce. Lorenzo jí prý vždy zajistí ty nejčerstvější produkty. 

Mimochodem, v létě pan Lorenzo svým zákazníkům nabízí i sklenici vychlazeného piva a pro děti má připravený třeba nanuk. Víc než nakupování to proto v tomhle obchodě připomíná spíš návštěvu u známého.

Podívejte se na mapu oblíbených zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

autoři: Ľubica Zlochová , als
Spustit audio

Související