Jaké to bylo, když redaktor Josef John natáčel o Josefu Johnovi

21. únor 2021

Ve Vltavínu si pustíme další sérii zajímavých archívních nahrávek českobudějovického rozhlasového studia. Například pásmo natočené 10. dubna 1977 k výročí založení Boubínského pralesa. Na tom by vcelku nebylo nic zvláštního, kdyby… 

Kdyby se zakladatel pralesa nejmenoval Josef John a redaktor, který to vše o 130 let později natočil také Josef John. Vše podstatné už se dozvíte přímo z nahrávky.

Krčínka

Další archívní připomínkou bude stoka, která se táhne nad Netolicemi, takzvaná Krčínka, kterou vybudoval na konci 16. století slavný rybníkář Jakub Krčín. Stoka měla sloužit k tomu, aby přivedla vodu na zámek Kratochvíle, kde se využívala v zahradě pro různé vodní atrakce. Odváděla vodu asi sedm kilometrů daleko, protože u zámku není žádný větší vodní tok. Stoka začíná pod skálou, kde odbočuje z potoka a vede podle Oldřicha Petráška přes tři kopce a do kopce. „Zdá se to neuvěřitelné, ale je to tak. Tenkrát to ti měřiči dokázali tak vyměřit, že opravdu vede po vrstevnicích a překonává výškové rozdíly. Je to vrchol měřičské práce, zvlášť když si člověk uvědomí, jaké používali primitivní nástroje,“ vysvětluje historik Oldřich Petrášek.

Se jménem Jakuba Krčína si většina lidí spojuje hlavně Třeboň, svou stopu zanechal i u Netolic. „Na místě zámku Kratochvíle stál dvůr Leptáč, který dostal Krčín do majetku od Rožmberků. Začal kolem budovat oboru, zveleboval dvůr a zval tam Rožmberky. Těm se tam tak zalíbilo, že nakonec dvůr vyměnili s Krčínem za Sedlčany a začali budovat zámek Kratochvíle,“ popisuje Oldřich Petrášek.

Stoka Krčínka ale byla předmětem sporů mezi Krčínem a městem Netolice. „Netoličtí ho určitě rádi neměli, protože jim například zakázal vařit pivo. Začal budovat panské pivovary a likvidoval konkurenci, snažil se prostě ovládnout celé hospodářství. Vyvrcholilo to tím, že odvedl stokou vodu z potoka na zámek Kratochvíle. Tím velká rybniční soustava kolem Netolic a mlýny přišly o užitkovou vodu, zatímco on ji využíval jenom pro zábavu,“ vypráví historik.

Vzpomínka na Ježka

Natočil jsem jí 20. února s Miroslavem Palečkem. Pro mě byl za mých mladých let a dosud stále je Miroslav Paleček velký kytarový vzor. V únoru 2019 vystupoval v našem velkém rozhlasovém nahrávacím sále a po zvukové zkoušce vznikl následující rozhovor. Vzhledem k tomu, že živé nahrávky se v našem rozhlasovém studiu kvůli pandemii nekonají už rok, vezměme to jako milou vzpomínku, ale i připomínku, že jakmile to jen trochu půjde, pustíme se do těch, jak my říkáme, živáků, zase znova…

Spustit audio