Jak zní výstřel z nejsilnějšího laseru na světě? Poslechněte si v reportáži Vojtěcha Kovala

13. květen 2019

Vědci v laserovém centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech v těchto dnech testují nejsilnější laser L4. Na konci roku by mohl dosáhnout výkonu až 10 petawattů. To je jako kdyby z obrazovky počítače na krátkou chvíli zasvítilo slunce.

Čistota na prvním místě platí i pro lasery. Jediné zrnko prachu může znamenat velké problémy

Srdce laseru L4 se nachází v prostorné hale vybavené hepafiltry, které udržují v prostoru maximální čistotu

V laserovém centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech v létě spustili superlaser L3 HAPLS, který umí na krátký moment vytvořit vůbec nejteplejší místo ve vesmíru. Už na konci října ale do Břežan dorazily ze Spojených států další bedny s novým laserem. Zařízení s označením L4 se má stát vůbec nejsilnějším v břežanském centru. Jako první se na něj do haly, kde se musí udržovat téměř absolutní čistota, zajel podívat reportér Radiožurnálu Vojtěch Koval.

Spouštíme celý řetězec krátkopulzní části,“ říká pro magazín Experiment Daniel Kramer, vedoucí optického týmu ELI Beamlines. „Na konci bychom měli mít vysokou energii kolem 1 kJ, která už je komprimovatelná, a to 10petawattovým laserem.“

Tohoto obrovského výkonu ale L4 dosáhne až po instalaci obřího kompresu, který teď ještě dokončují nedaleko Plzně.

Espreso za zlomek vteřiny

Řez laserovým paprskem (nasnímavý speciální kamerou)

Vědci z ELI Beamlines teď pomalu zvyšují energii v paprsku na zmiňovaný 1 kJ. Neumíte si představit, kolik energie to je? Daniel Kramer má překvapivě jednoduchou odpověď: „Uvaříte na tom jedno malé espreso. To sice není tak moc, ale náš kilojoul je trochu kratší, takže bychom ho mohli uvařit za sto femtosekund.“ (femtosekunda je tisícina biliontiny sekundy, pozn. red.)

Laser se před testovacím výstřelem nahřívá a jeho odborná obsluha sleduje diagnostiku. Jakmile dosáhne zařízení požadované teploty, vyberou si vědci jeden z výbojů a zesílí ho. „Nejdřív se musí zahřát front end a pak i velký laser, protože tam je obrovská energie, která se musí uložit,“ vysvětluje Daniel Kramer.

Vystřelený paprskový svazek se promítne na speciální fotocitlivý opalovací papír, takzvaný burn paper

Teplota je základ

Laserový paprsek vnímá teplotu materiálu. Čím je teplota vyšší, tím víc se materiál deformuje. Laser to kompenzuje tím, že pokud nedosáhne správné teploty, nedochází v něm ke správné, očekávané deformaci

V Dolních Břežanech pokračují přípravy na spuštění nového superlaseru

Nejvýkonnější laser na světě je teď ve fázi testování

Zařízení s označením L4, které dosahuje výkonu až 10 petawattů, bude po dokončení vůbec nejsilnější, jaké v laserovém centru ELI Beamlines mají. Vědci už provádějí první testovací výstřely, zatím jen z takzvaných front-end neboli vstupních laserů. Ty vypouštějí slabší paprsky, které se pak v zařízení zesilují. Na přípravy se zajel podívat reportér Vojtěch Koval.

Zvuk výstřelu u dlouhopulzního laseru se dá přirovnat k hlasitému plácnutí do stolu. Daniel Kramer ale upozorňuje, že zvuk teď bude o něco silnější, protože poběží dva řetězce za sebou. „Do části svazku plánujeme dát takzvaný burn paper, tedy speciální fotocitlivý opalovací papír, na němž se po výstřelu zobrazí profil svazku,“ dodává na závěr.

Pokud jste zvědaví, jak zní zvuk výstřelu nejsilnějšího laseru na světě, pusťte si zvukový záznam celé reportáže.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související