Jak změnit dodavatele elektřiny a nenaletět? Postup ve 4 jednoduchých krocích

22. červenec 2015

Vaše účty za elektřinu a za plyn by měly pomalu klesat. Pokud jste nic nezaznamenali, je asi čas uvažovat o změně dodavatele. Tvrdí to právník časopisu dTest Lukáš Zelený.

„Asi vám ale vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Už jen při představě, že si máte propočítat spotřebu energie a skladbu ceny,“ říká na úvod právník časopisu dTest Lukáš Zelený. Je si dobře vědom složitosti propočtů pro každého neodborníka. Jak tedy na to?


Kolik ušetříte?
Podle dTestu se nejlepší a nejhorší nabídka u menší spotřeby, kdy jen vaříte (cca 2,5 MWh za rok), liší až 1300 Kč. U větších spotřeb (např. ohřev vody, topení nebo tepelné čerpadlo) ušetříte ještě víc.


Jednotlivé složky vyúčtování elektřiny
- složka regulovaná Energetickým regulačním úřadem,
- složka pevná a neměnná pro všechny dodavatele,
- neregulovaná složka, tedy cena za komoditu a za služby
Nejdůležitější je pro vás neregulovaná složka, na té se dá ušetřit. Tam najdete největší rozdíly!


Regulovaná složka je složena z poplatku za přenos, z poplatku za distribuci, systémové služby, činnost operátora trhu, příspěvek na obnovitelné zdroje energií. A můžeme říct, že bychom tam mohli dát i takzvaně daň z elektřiny.

1. krok: Kontrola stávající smlouvy

Zkontrolujte, jestli máte smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou. U smluv na dobu neurčitou je výpovědní lhůta 3 měsíce. U smluv na dobu určitou hrozí za předčasné ukončení smluvní pokuty. Pokutou se tak můžou úplně negovat veškeré možné výhody samotné změny.

2. krok: Porovnejte si víc nabídek

Je nabízená cena opravdu výhodná? Nespoléhejte jen na jednu nabídku. Porovnejte si jich víc! Podívejte se na internetové cenové srovnávače. Ale nevěřte těm, které vám rovnou nabídnou i sjednání smlouvy. Nejlepší volbou jsou ty certifikované. Jako má Energetický regulační úřad.

3. krok: Prolustrujte nového dodavatele

Prověřte si samotného nového dodavatele. Podívejte se na reference ostatních: jak vyřizuje reklamace, jak komunikuje se zákazníky. Cena není všechno! „Důležité jsou i další služby. Jestli vám třeba nebude vnucovat i nové zdravotní či jiné pojištění. Už jsem slyšel i o vnucování služeb zámečníka, malíře, instalatéra.“

4. krok: Uzavřete novou smlouvu

Kontaktujte vybraného dodavatele a sním pak uzavřete smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny a plynu nebo jenom elektřiny. „Můžete mu udělit plnou moc a on pak zařídí všechno potřebné,“ radí Zelený.

Rozhodně ale nevěřte podomním obchodníkům, kteří vám zazvoní u dveří! „Když už se nedá odbýt, tak mu řekněte, že si vezmete čas na rozmyšlenou,“ varuje právník.

Duha, elektrický proud, počasí, elektrické vedení, obloha, nebe, elektřina, energie

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.