Jak zahnat zimní chmury u her? Pomáhá nostalgie i nekonfliktní rutina

2. únor 2024

Únor je nejdepresivnějším měsícem v roce, kdy nedostatek slunečního svitu často začíná doléhat i na ty, kteří sezónními depresemi netrpí. Quest se zimní období rozhodl přečkat v teple domova, jak jinak než hraním. Které tituly Jardovi, Lukášovi a Šárce pomáhají vytrvat do jara?

Všichni tři moderátoři Questu se shodují, že jim krátké dny a dlouhé večery nejvíc projasňují hry, které už důvěrně znají a vlastně je mohou hrát tak trochu automaticky. Jarda nejčastěji sahá po klasikách ze svého oblíbeného roku 1997, o kterých uznává, že objektivně možná nemusejí být nejlepšími hrami na světě, ale kupříkladu realtimová strategie KKnD na jeho zimní chmury funguje spolehlivě.

Lukáš a jeho ADHD zase dávají ruku do ohně za žánr tower defense, spíš než patnáct minut ale na poctivé odreagování potřebuje několikahodinový ponor. Šárka zase sází na příběhová RPG svého dospívání, která zná skoro nazpaměť, ale její mozek si odpočine i u casual klasik jako mahjong nebo solitaire.

Stejně tak se moderátoři shodli na tom, že uklidňujícím dojmem paradoxně působí i hry, kterým se věnovali na počátku covidové pandemie. A nezáleží na tom, jestli jde o Animal Crossing: New Horizons, kterým si tehdy miliony hráčů absenci fyzického sociálního života, nebo o NBA 2K20, které podobně jako Jardovy klasiky z roku 1997 objektivně není zrovna hrou roku. Volba ideální uklidňující hry zahánějící chmury je tedy maximálně individuální, ať už jde o míru pohlcení, příjemné vzpomínky, ale i o dopaminovou stimulaci.

Kde Lukáš hraje v zimě basketbal? Proč Šárka utekla do Against the Storm? Čím Jardu zahřál projekt eXoDOS? Poslechněte si celý díl antidepresivního Questu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.