Jak zabránit škraloupům na pudinku nebo krému podle Josefa Maršálka

Kdysi dávno, když cukráři uvařili základní cukrářský krém, žloutkový krém nebo pudink, tak ho potřebovali rychle zchladit. Staré cukrářské učebnice radily, vylít krém nebo pudink na plech nebo na cukrářský stůl a posypat ho moučkovým cukrem, který se rozpustí na krému a zabrání tvorbě škraloupu.

Cukráři nesnáší škraloup, protože ho nemohou rozšlehat. Vždycky bude v krému tvořit žmolky.

Dneska už ale máme kuchyňskou fólii. To znamená, že uvařený horký pudink nalijeme do misky a přímo na hladinu pudinku nebo škrobového moučného krému přiložíme kuchyňskou fólii. Ta zabrání tomu, aby se na povrchu utvořil škraloup.

Takto necháme krém vychladnout v lednici nebo v mrazáku, pak sejmeme fólii a dále pokračujeme v přípravě krému.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.