Jak vzniká duha. O nelehkém dospívání současné mladé generace píše Tereza Semotamová

28. duben 2024

Dnešní mladí lidé to leckdy nemají tak jednoduché, jak si starší generace může myslet. Trápí je šikana, jakákoliv jinakost, nepříliš funkční zázemí v rodině a někdy – i přes spoustu „přátelství“ na sociálních sítích – také velká osamělost…

Čte: Matyáš Darnady
Napsala: Tereza Semotamová
Dramaturgie: Dominik Mačas
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 21. 3. 2023

Příběh o nelehkém dospívání současné mladé generace napsala přímo pro Český rozhlas Tereza Semotamová. Povídku Jak vzniká duha načetl herec Matyáš Darnady.

Tereza Semotamová se narodila v roce 1983, pochází z moravské vesnice Spešov. Absolvovala scenáristiku a dramaturgii na brněnské JAMU a v Brně na filozofické fakultě Masarykovy univerzity vystudovala germanistiku.

Překládá z němčiny, věnuje se publicistice a je autorkou řady literárních pořadů a rozhlasových her.

Společně s Jakubem Vítkem vydala roku 2015 knížku Počong aneb O pinoživosti lidské existence. V roce 2018 jí vyšel román Ve skříni, za který byla nominována na Magnesii Literu v kategorii próza.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.