Jak vyzrát na vánoční úklid? Na poslední chvíli ještě vyperte záclony a vyměňte povlečení

22. prosinec 2019

„Jsem zastáncem toho, co se stihne, to bude,“ varuje specialistka na úklid Blanka Javůrková před vánočním stresem z neumytých oken a prachu na policích. Co radí, abyste se kromě záplavy nejrůznějších povinností neutopili i v nepořádku doma? Uklízejte průběžně, zapojujte ostatní členy domácnosti a využívejte robotické pomocníky.

 

Kromě nich pomáhá i dobré plánování a vědomí, že není dobré nechat všechno na poslední chvíli. Tedy až na výjimky: „Mám ráda, když na poslední chvíli vyperu záclony a pověsím je, protože ono to doma nádherně provoní. Člověk si říká: tady nám to tak krásně voní, to už máme naklizeno.“ A podobně podle Blanky Javůrkové funguje i výměna povlečení.

Jak správně postupovat při velkém úklidu?

Ideální je začít u utírání prachu na nábytku, a potom teprve pokračovat vysáváním či vytíráním,“ radí Blanka Javůrková. Obrácený postup vede ke zvíření prachu, který pak sedne zpět na už vyčištěné povrchy. Okna doporučuje odbornice na úklid umýt už na podzim a až úplně nakonec vyprat záclony. A na úplný závěr je dobré vše ošetřit ještě horkou párou.

Párou proti bakteriím i chemii

Čtěte také

Mezi moderní úklidové metody patří také parní čištění. Horká pára má díky své vysoké teplotě dezinfekční schopnosti a široké spektrum použití – vyčistí okna, podlahu, troubu, dřez, dlaždičky, ale také čalounění a využijete ji i při žehlení. Vyvarujte se ale jejího použití u nábytku, tam by mohla naopak vysoká teplota povrch poškodit.

Před použitím parního čističe Blanka Javůrková doporučuje použít vysavač, aby povrch zbavil vlasů, drobečků a drobných prachových částic. „Výhodou páry je, že vyprchá, dezinfikuje a nezůstane po ní žádný chemický povlak ani film,“ vysvětluje propagátorka parního čištění.

Spustit audio

Související