Jak využívat léčivky mochnu husí a pitulník žlutý

7. březen 2014
Rada pro tento den

Mochna husí je vytrvalá bylina, která velmi hojně roste na vlhčích místech, na polních cestách, u rybníků i na chodnících mezi dlaždicemi. Na zahrádkách může být vnímána jako nepříjemný plevel.

Užíváme nálev z listu a květu ve formě nálevu. Tato neprávem opomíjená léčivka obsahuje velké množství vitaminu C a lithia.

Známý je jarní džus z rozmixovaných listů mochny husí, kopřivy a pampelišky. Tlumí křečovité bolesti při nadýmání, žlučníkových kamenech a bolestivé menstruaci. Působí žlučopudně a podporuje trávení. Při léčbě silných průjmů používáme místo nálevu odvar. Velmi často je mochna husí používána do směsí: při nadýmání s plodem kmínu, fenyklu a černuchy a kořenem anděliky a puškvorce.

Kloktadlo z mochny pomáhá při zánětech v krku a v dutině ústní. Populární je mast na svalové bolesti, připravená z vepřového sádla, z 1 dílu čerstvé pomačkané nati mochny husí, 2 dílů čerstvě nastrouhaného kořene kostivalu lékařského a 2 dílů květů lnice.


Pitulník žlutý

Je to vytrvalá bylina známá také jako žlutá hluchavka. Roste ve vlhkých lužních lesích, má poměrně velké, nádherně žluté květy, které lze snadno sbírat a ze kterých připravujeme nálev pomáhající při zánětech ledvin a močového měchýře.

Pitulník bývá často součástí směsí, z nichž nejznámější je žlutý čaj faráře Künzleho, složený z 5 dílů kvetoucí natě zlatobýlu obecného, 3 dílů natě svízele syřišťového a 2 dílů květu pitulníku žlutého. Užíváme 300 ml nálevu obvykle třikrát až čtyřikrát denně. Pitulník dále pomáhá při močových a ledvinových kaméncích, špatné činnosti ledvin a při zbytnění prostaty. Pokud pitulník vysadíme na zahrádku, nejen získáme cennou léčivku, ale jeho pěkné květy také ozdobí naši zahádku.

Celý článek najdete v březnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.