Jak využít vaječné skořápky?

Velikonoce, vejce, vajíčko

Skořápek bývá po Velikonocích v domácnostech nadbytek. Vyhazujete je? Pak rozhodně děláte chybu. Přečte si, jak užitečné mohou být.

Skořápky jsou výborným doplňkem stravy
Obsahují mj. uhličitan vápenatý, uhličitan hořečnatý, kysličník křemičitý, kysličník hlinitý, kysličník fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost.

Rozpusťte, rozemelte a snězte je
Vaječné skořápky se velmi dobře rozpouštějí v citronové šťávě nebo v kyselině citronové. Tento roztok se v těle vstřebá téměř okamžitě. Jemně mleté skořápky rovněž neutralizují přebytečnou kyselost v žaludku. Účinek je oproti jedlé sodě trvalý a bez škodlivých následků. Prášek ze skořápek je však nutné užívat nalačno, protože s tukem by mohl v žaludku tvořit pro organismus nevyužitelná vápenatá mýdla.

Jak prášek připravit?
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce. Užíváme jej přímo, např. 3x denně na špičku nože a zapijeme nápojem. Prášek také můžeme smíchat s medem, užíváme 3x denně lžičku. Prášek také přidáváme do jídla, které neobsahuje tuk nebo práškem posypeme krajíc chleba.

Příprava roztoku
Skořápky z 10 vajec rozpustíme ve větší sklenici ve šťávě z 1 kg citronů. Pozor, velice šumí. Skořápky se v citronové šťávě rozpustí za 24 hodin. Roztok pijeme chlazený, 1 dl ráno a 1 dl odpoledne. Šťáva není chutná, ale je účinná při odvápnění kostí.

Můžeme si též vyrobit skořápkový vaječný koňak
10 celých čistých vajec zalijeme ve sklenici citronovou šťávou, občas sklenicí zatřepeme a když se skořápky rozpustí, vejce rozmačkáme, přecedíme, přidáme med a rum nebo jiný tvrdý alkohol podle chuti. Užíváme tři lžíce denně.