Jak vybrat knihu (nejen) pod stromeček? Radí zakladatel Magnesie Litery

3. prosinec 2015

Vyplatí se koupit knihu některého blogera? Proč je u nás málo kvalitních spisovatelů středního proudu? Celoročně na pulty knihkupectví proudí mraky literatury. Kvalita je dost různá. Přitom i v době čteček a smartphonů je kniha stále nejčastějším dárkem.

Pavel Mandys radí orientovat se podle různých anket, knižních žebříků prodejnosti, literárních kritik. I tento obor ale pomalu mizí z našeho denního tisku. Množství recenzí nabízí i několik internetových serverů.

Jak vybrat? Klikněte na video!

Blogeři? Zatím nic moc

Pavel Mandys patří mezi zakladatele literární ceny Magnesia Litera. Od loňského roku oceňují i autory nejlepších českých blogů. Proč? Popravdě přiznává, že za to mohou sponzoři, kteří chtěli vtáhnout do dění i mladší generaci.

„Existuje spousta serverů, kde mladí s větším nebo menších úspěchem zkoušejí psát. Dokonce mají i své editory, kteří jim v tom pomáhají. A asi byste se divili, ale tam to opravdu žije.“ Popularitu ankety to zvýšilo, bohužel blogy podle Mandyse u nás zatím líhní spisovatelů nejsou.

Čtěte také

„Jsou to hodně osobní deníky. Lidé se vypisují z toho, co se jim stalo nebo jak se starají o své děti. A musím popravdě říct, že najít něco, co má nějakou literární hodnotu, jednoduché není.“ Zároveň ale připouští, že pátrání nevěnovali příliš času. „Možná letos objevíme někoho dobře schovaného,“ doufá.

Vysedět román

Proč je tady tak málo kvalitních autorů? „U nás je velký problém v materiální oblasti. Z hlavy bych mohl vypočítat tak maximálně 10 autorů, kteří se psaním knih uživí. Ostatní musí vydělávat jinak,“ říká publicista a literární kritik Pavel Mandys.

Kvalitních romanopisců je pak ještě míň než povídkářů. „Román se musí vysedět,“ vtipkuje Mandys. Správný autor románu se totiž musí naplno ponořit do světa svých hrdinů. Žít s nimi jejich životy. A nezabývat se každodenními malichernostmi.

Pavel Mandys a Jolana Voldánová

Editor = skomírající profese

Dalším problémem je malá finanční podpora státu a vydavatelství, která žijí ze dne na den. „Ten nejčtenější střední proud nikdo pořádně nepodporuje a nekultivuje.“ Vydavatelstvím se pak nedostává kvalitních knižních editorů, což je prý jedna z nejvíc skomírajících a nejhůř placených profesí v Česku.

„Kvalitních editorů je pak opravdu velmi málo. A je to na těch knihách i vidět. Častokrát, když čtu nějakou novinku, tak doslova cítím, jak by autorovi pomohl dobrý editor. Ten by mohl už i z třeba kvalitního románu udělat mnohem lepší.“

Proč se Pavel Mandys stal už v roce 2002 otcem zakladatelem ceny Magnesia Litera? Jak se takové ceny udělují a kdo o nich rozhoduje? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.