Jak upéct dokonalý tažený závin, aby se nepotrhal, radí Josef Maršálek

Tažený závin je jeden z nejlevnějších zákusků na planetě, protože na těsto potřebujete pouze kvalitní mouku s vysokým podílem bílkovin, trošku soli a octa nebo citronové šťávy a vodu.

Postup

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce octa (citronové šťávy)
  • 1 dl teplé vody

Všechny ingredience zamícháme do nelepivého těsta. Těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice nejméně na půl hodiny odpočinout. Vydrží tam klidně i přes noc, je to tzv. zrání.

Odpočinuté těsto rozválíme na tenkou na pomoučněném vále a roztáhneme pěkně do šířky pomoci hřbetu ruky.

Na náplň použijeme kusy jablka nebo hrušek nebo švestek. Ovoce musíme pokrájet na větší kusy. Kdybychom dávali najemno nastrouhaná jablka nebo hrušky, pak by během pečení většina vody obsažená v ovoci vytekla. Použít můžeme i makovou náplň.

Závin smotáme, potřeme máslem a posypeme cukrem, aby měl hezkou křupavou kůrku. Před pečením ho několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla odcházet pára z vnitřku těsta a závin se nepotrhal.

Pečeme na horkovzduch při 180 °C dozlatova.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.