Jak správně uvařit domácí vývarovou polévku?

Pokud má být polévka dobrá, vkládá se maso do studené vody. Pokud má být maso dobré, tak se vkládá do vařící vody.

Maso nebo kosti dáme do studené vody, přidáme kostky ledu, oloupanou mrkev, celer, petržel, cibuli a co nejpomaleji vaříme. Tekutina se nesmí zakalovat.

Ingredience ve vývaru nemícháme, ale pouze je lehce převracíme. Nikdy vývar nečistíme bílkem, protože ten sebere polévce všechnu chuť. Když použijeme hovězí žebro, pak se vývar připravuje až tři hodiny.

Rybí polévku stačí vařit přibližně půl hodiny, v žádném případě ne více. Při delším vaření se totiž z rybích kostí vyvařuje klíh a polévka by pak nevoněla.

U hovězích nebo drůbežích polévek se polévka může vařit i pět hodin.

Navíc dobrá drůbeží polévka obsahuje penicilin. Je tak dobrým lékem na chřipku a nachlazení. Stačí dva šálky a je po nemoci.

autor: Pavel Pospíšil