Jak správně uchovávat oblečení v průběhu roku, aby zůstalo jako nové

21. říjen 2022

Jak skladovat letní oblečení, pokud nemáte velkou šatnu? K čemu jsou dobré velké vakuovatelné pytle? A kde se vzal pojem raglán? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Nina Provaan Smetanová, česká módní návrhářka, pokračovala s moderátorem Romanem Víškem v módní abecedě. V Klubu Rádia Junior se rozpovídala i o správném uchovávání oblečení. 

Správné místo k uchovávání módních kousků 

Nejlepším způsobem, jak své zrovna nenošené oděvy skladovat, je mít velkou šatnu. Tolik prostoru doma ale každý nemá. Náhradním řešením je proto uklízet oblečení do krabic. Důležité ale je garderobu předem vyprat, vyžehlit nebo dát do čistírny a řádně složit. 

Pokud nemáte dostatek úložného prostoru ani na krabice, budou se vám hodit vakuovatelné igelitové pytle. Nezaberou tolik místa a navíc se do oblečení nedostanou žádní škůdci. 

Co je to raglán? 

V tomto díle Klubu Rádia Junior jsme se v módní abecedě dostali k písmenu R a raglánu. Označuje buď plášť, nebo typ takzvaného klínového rukávu.

Plášť je pojmenovám je po Lordu Raglanovi. Byl vojenským generálem a bojoval v napoleonských válkách, kde přišel o ruku. „Aby nebylo vidět, že má amputovanou ruku, tak mu jeho krejčí vymyslel plášť, který má typ rukávu, kterému teď říkáme raglánový rukáv, protože hezky visí. A on si ho zastrkal do pásku a vypadal elegantně,“ vysvětluje návrhářka. Po jeho smrti tento typ začali nosit i jeho přátelé a v oblibě je dodnes.

Raglán je ale jen jedním z pojmů, který v Klubu Rádia Junior zazněl. Pokud vás zajímá, co se skrývá pod pojmy rondon, redingot, románská móda nebo rolák, pusťte si rozhovor s Ninou Provaan Smetanovou. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Roman Víšek , bva , kpe
Spustit audio

Související