Jak správně pěstovat cibuli?
Ludmila Lušková a Jan Kopřiva, pravidelní hosté porade Dvojky a spolupracovníci časopisu Receptář, nám v pátek poradili, co dělat s cibulí. Více se dozvíte v neautorizovaném a needitovaném přepisu pořadu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, než se pustíme do poradny, dnes do Zahrádkářské poradny, ráda bych vás pozvala na setkání s hostem po 11. Budeme mluvit o tom, kde módní návrhářka Helena Fejková nakupuje látky, jak jsou na tom české textilky, zda už všechny zmizely nebo zda ještě některé se drží nad vodou a jaká vůbec je dnes česká klientela módních návrhářek a jak vypadá ta zahraniční. Zkrátka témat bude hodně už za hodinku po 11 s módní návrhářkou Helenou Fejkovou. Ale teď rovnýma nohama pojďme do zahrádkářské poradny. Ve studiu Dvojky Českého rozhlasu vítám Ludmilu Duškovou a Jana Kopřivu, spolupracovníky časopisu Receptář. Pěkně vítám.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a hned prozradí dnešní téma, tématem je cibule. K podzimu se to krásně hodí, navíc možná můžeme vzpomenout, že jsme se úplně naposledy viděli s Alešem Cibulkou, cibule, cibulka, když jsme se chystali pořad o vaření pro jednu nejmenovanou televizní stanici, a tam právě jsme se setkali nad cibulí, a vy jste, paní Dušková, přinesla neuvěřitelné cibule, velké jako třeba hlávka zelí a nebo zase různé barevné. Tak jak si vybrat odrůdu, jaké ty cibule vůbec můžou být?
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ten sortiment opravdu je obří a já bych jenom chtěla říct v úrodu, že cibule se pěstuje buď ze sazečky, to jsou takové ty malinké cibulky a nebo ze semen. Pokud se někdo rozhodne rozšířit si sortiment a opravdu si vypěstovat něco extra, něco speciálního, něco zvláštního, tak bych vždycky doporučila, aby sáhl po některé odrůdě, která se pěstuje výhradně ze semínek, protože sortiment cibulí pěstován ze sazečky je omezen pouze na několik málo odrůd, ale co se týká semínek, je tady ta škála skutečně obří a můžeme sáhnout jak po žlutých cibulích, po bílých, tak i po červených.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A po těch velkých taky.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
A samozřejmě i po těch velkých, a to je taková specialita, jedná se o odrůdu cibule Globo, a to je cibule, která se musí začít předpěstovávat v únoru, to znamená, že se vyseje doma do nějakého truhlíčku tak asi jako pórek a potom se ty jednotlivé mladé rostlinky, takové ty nitě by se dalo říct, vysazují přímo na záhon tak, jako je tomu u pórku tedy, ale musí se to vysazovat už v březnu a potom se opravdu dočkáme, že ty cibule váží až jedno kilo, jsou naprosto obří, vypadají jak kopací míč pomalu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem nevěřila vlastním očím.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ale pozor, ta cibule je nesmírně lahodná, protože je křehká, je šťavnatá, využívá se jak za syrova, tak se může připravovat samozřejmě i pod nějaká, při nějakém vaření, ale jinak se využívá nejvíc na výrobu takových těch kroužků cibulových, protože ty jsou naprosto lahůdkové a vynikající, protože jsou šťavnaté, takže tu cibuli bych doporučila opravdu všem.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zvládneme to vůbec jako popasovat se s tím ze semínek vypěstovat tu cibuli? Pane Kopřivo.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já bych na všechny apeloval vysévejte cibuli ze semen. Přiznám se, že já jsem roky a roky byl zvyklý sázet pouze sazečku na chalupě.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
A Liduška ukazuje na sebe teda, samozřejmě ona byl ten člověk, který mě přivedl k tomu vysévat cibuli, i když já jsem vždycky říkal, přeci máme chalupu v Jizerských horách, tak tam musí se dávat sazečka, krátká vegetační doba, tam je ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Ne, nikoliv, z těch semen úplně úžasné, pouze je nutné zajistit tomu určité podmínky, protože cibule vyžaduje propustnou zem humózní, takže to je to, co to vyžaduje. Samozřejmě v těžké půdě nám neporoste ani ze sazečky. Ale z toho výsevu to má několik výhod, jednak máme výběr z mnoha odrůd. My jsme si sem vzali na ukázku semínka asi 15 odrůd a je jich mnohem a mnohem víc, takže si člověk vybere to, co chce v té cibuli, oválnou nebo kulatou, bílou, červenou a navíc, když to vyseju a potom jednotím, a to bych teda zdůraznil, je důležité, pokud ji nevyjednotíme, tak máme samozřejmě cibulky malé, tak to, co vyjednotíme, tak máme vlastně už první takovou cibulku a do salátu perfektní.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Do salátu.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
A i s tou natí se to nádherně dá zužitkovat. Takže doporučuji výsevy a pozor, zdravotní stav cibule z výsevu je nesrovnatelně lepší než z té sazečky. Co jsme měli vloni vysazené ze sazečky, tak to do Vánoc jsme museli rychle zpracovat, protože se to neuvěřitelně kazilo a pomalu už to nedalo se ani použít, zatímco to, co jsme měli z výsevu, jsme měli až do července. Takže nádherně až do další sezóny ta cibule vydrží. Takže vysévejte cibuli.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To je nádhera. Tak, milí posluchači, pustíte se do pěstování cibule? Pokud máte jakékoli dotazy, jsou vám Ludmila Dušková a Jan Kopřiva spolupracovníci časopisu Receptář k dispozici. Můžete napsat mail jejakaje@rozhlas.cz a nebo můžete telefonovat 221552525 nebo 2424 na konci.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsme zpátky v Zahrádkářské poradně Českého rozhlasu Dvojky, k dispozici vám jsou, milí posluchači, Ludmila Dušková a Jan Kopřiva a na telefonu jste vy a ptáte se na téma cibule. Dobrý den, vítáme vás.
osoba
--------------------
Tady je Kondrysová Kladno, jsem to já?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, slyšíme vás. Ptejte se prosím.
osoba
--------------------
Dobrý den, všechny vás zdravím. Já bych poprosila paní Duškovou, já jsem přeslechla ten název tý nádherný cibule velký.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte té velké, ano.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, tak to já vám ráda řeknu, jmenuje se odrůda Globo a já jsem ještě možná měla říct, že pokud někdo nestihne si tu cibuli doma předpěstovat, tak může samozřejmě i vysévat přímo na záhony, ale až v tom březnu tedy, co nejdřív to půjde, a nedosáhne už takové velikosti, to znamená toho jednoho kila, ale já si myslím, že i půlkilová cibule je hodně.
osoba
--------------------
Ale lépe je teda jako sázet ...
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, lepší je si to předpěstovat a potom rozsázet, ano, a pak rozsázet.
osoba
--------------------
Ano, dobře, mnohokrát děkuji, na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou, na slyšenou. Dobrý den, zdravím dalšího volajícího, dobrý den. Ptejte se prosím.
osoba
--------------------
Dobrý den, prosím vás, já bych potřebovala mluvit s panem Kopřivou i s paní Duškovou kvůli tomu, že my máme velice tuhou půdu nepropustnou, jak to máme vylepšit, špatně se nám to pěstuje všechno.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, pan Kopřiva.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Jako cítím s vámi, protože my na chalupě také samozřejmě máme těžkou půdu a Liduška ta jen mávne rukou, já znám její půdu, řekl bych, že to snad je nejhorší půda v Čechách jaká existuje. Nicméně všechno se dá samozřejmě napravit. Nezbývá než každoročně organicky hnojit. Pokud pěstujete plodiny další rok, které snáší přímo hnojení chlévským hnojem, úplně ideální je použití chlévského hnoje, to je úplně perfektní. Jinak je možné používat samozřejmě a ideálně komposty nebo zelené hnojení a chce to každý rok prostě tu organickou hmotu neustále tam dodávat a dodávat, nebude to po roce, bude to nějaký rok trvat, ale uvidíte po několika letech, že ta zem přece jenom se mění ta struktura, vylepšuje se to, ta skladba a vylepší se to samozřejmě.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Možná, Honzo, ještě taky pozor na přílišnou hloubku při rytí, protože pokud je poměrně nízko už taková ta jílovitá část, tak pozor na to, abychom si to nevyryli nahoru.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Ano, to je tvoje vlastní zkušenost, kdy sis nechala zorat políčko velkým traktorem s pluhem, hluboko šli a vytáhli vlastně tu jílovitou část.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A bylo to horší než lepší.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Bylo to teda samozřejmě horší. Takže vždycky ta hloubka 20, 25 centimetrů je maximum, ne jít hlouběji do země.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili posekat trávu a tam jaksi vpravit do té půdy.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tu organickou hmotu tam vpravit. Já jsem nedávno měl dotaz, zda je vhodné použít na organické hnojení seno, tak to není vhodné, tak to když tak zkompostovat tedy, jo.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme další volající, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Hložek.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Volajícího, ano, prosím.
osoba
--------------------
Prosím vás pěkně, letos se mi u paprik ve skleníku, zalévám podmokem normálně a na plodech se mi prostě udělal vždycky hnědý flek, a ta paprika prostě shnila.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Sice mluvíme o cibuli, ale paní Dušková ráda odpoví.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, já vám ráda odpovím, protože nejste asi sám, protože těchto problémů my jsme letos zažili opravdu hodně, co se týká pěstitelů, protože nám to přinášejí na ukázku a netýká se to jenom paprik, ale samozřejmě i rajčat, plodových zelenin tedy a jedná se většinou o nedostatek vápníku v plodech. Takže dodejte si do půdy vápník a myslím, že se vám to nebude opakovat. A hlavně, co je důležité, dělat postřiky vápenatými hnojivy i na listy a plody.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme. Dobrý den, vítáme v Zahrádkářské poradně.
osoba
--------------------
Dobrý den, chci se zeptat jednak na to, v kterou dobu se má, když se pěstuje ze semene, se má zasít to semeno, jestli už na podzim?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte té cibule? Ano.
osoba
--------------------
Pokud jde o tu cibuli a jestli teda je rozumné to nejprve tedy předpěstovat v truhlíku a pak rozsadit, pokud to tak učinit na jaře. A problém taky jílovitá půda, dá se to třeba odlehčit tím, že se tam nasype trošku písku a zapraví do půdy?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já, ještě, ano, se ptejte.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A můžete dál se ptát.
osoba
--------------------
No, asi všechno. Jestli teda to semeno si mohu já sám vypěstovat, asi ano.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Teda, tak těch dotazů je tolik.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Tak si to nějak rozdělíme.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já začnu tou půdou.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Tak začni půdou, já budu pokračovat.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Takže ta půda určitě se pískem vylehčit dá. Kombinace písku, případně zase organického hnojiva, kompostu nebo dnes jsou k dodání i granulované hnoje se prodávají, tak to všechno je ideální, naprosto vhodné. A k té době výsevu bych ještě já řekl, protože já opravdu mohu vysévat tak v tom dubnu, takže jsem vyséval v druhé půlce dubna letos tu cibuli a musím vám říct, že jsme sklidili nádherné pěkné velké cibule. Takže ...
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Já bych to jenom ještě doplnila, protože tady záleží na tom, pro jakou cibuli se rozhodneme, jestli cibuli jarní a nebo cibuli ozimou. Tady se ten termín výsevu liší. Jarní cibule se vysévají samozřejmě na jaře, pokud jsme někde v oblastech, kde to jde, tak už můžeme klidně v tom březnu. Jinak duben postačí a cibule narostou, jak tady říká Honza. A pokud se rozhodneme pro ozimé cibule, tak tady je důležité pamatovat na to, že výsev se musí udělat na konci srpna, maximálně do polovičky září, a k tomu je určená odrůda Hiberna. Pouze tedy jedna v sortimentu a nebo je možné ještě v listopadu vysázet ozimou sazečku. Ta je taky potom k dispozici v zahrádkářských prodejnách. A co se týká toho předpěstování?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A vydrží?
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Vydrží, výborně vydrží přes zimu a pokud se týká předpěstování tak to se týká většinou těch obřích cibulí, jak jsem tady mluvila o tom Globu, jinak všechny ostatní odrůdy se vysévají přímo do záhonu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuju. Dobrý den, můžete se ptát zase 221552525 nebo 2424 na konci.Jste ve vysílání.
osoba
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vás poprosím, jestli byste mohla ztlumit rádio, protože jinak se neuslyšíme a jinak budeme mít problémy jak my, tak vy, ano.
osoba
--------------------
Už jsem ho vypla. Já jen slyším cibule, tak bez cibule neumím vařit. Ale chtěla bych upozornit na jednu věc. Tady v našich zeměpisných šířkách určitě se cibule dobře pěstuje a myslím si, že tady jako bychom mohli být soběstační s cibulí, ale já jsem byla šokovaná, když v Lidlu prodávají cibuli a všimla jsem si na štítku, odkud se dováží z Austrálie a z Nového Zélandu. Tak jsem opravdu v šoku, protože taky cena samozřejmě tím pádem ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tomu odpovídá. Ano, ano.
osoba
--------------------
To odpovídá, to znamená, že se k nám dováží buďto letecky nebo lodí, jo. Nerozumím tomu, protože Všetatská cibule je pojem, Valinský křen je pojem a ještě nějaký zelí taky je pojem, a tam se postavila ta automobilka, teď mi vypadlo to jméno.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte Nošovice, ano.
osoba
--------------------
Jak?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nošovice?
osoba
--------------------
Nošovice.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře. Tak, rozumíme vašemu dotazu proč.
osoba
--------------------
Jsem tak popuzená, proč to dovážíme až tak daleko?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz. A vezmeme ještě jeden telefonát, aby posluchači nečekali dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, Soukupová, Kladno. Prosím vás pěkně, já jsem přišla dost pozdě k pořadu a chtěla bych se zeptat o uchovávání vypěstované cibule.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ještě jsme nemluvili, takže klidně se ptejte.
osoba
--------------------
Tak, prosím vás pěkně, když se, vím, že na poli se nechává ta vytažená cibule jako uschnout na tý zemi, a my ji vyndáme, vyčistíme, uřežeme ty kořínky a pověsíme.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zapletete pověsíte.
osoba
--------------------
Pověsíme na půdu do sucha.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili jestli je to správně?
osoba
--------------------
Jestli je to správně? A ta bílá cibule, ta sazečka dřív jako odchází, sice až na jaře, ale ta modrá vydrží skutečně v tomto uchovávání až do července, jestli je to tak správně, nebo jestli ji můžeme nechat na tý půdě uschnout.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz, díky a poslouchejte paní Dušková a pan Kopřiva odpoví.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, tak možná já začnu tím prvním dotazem, protože nejen posluchačka, ale i já jsem šokovaná, když pak vidím, že 4 cibule stojí pomalu 40 korun. Je to opravdu katastrofa, ale není to jenom cibule, je to všechno ostatní, co tady bylo umiňováno a já si myslím, že tomu vlastně problému se dá předejít i tím, že pokud někdo má aspoň malý záhonek, tak ať si cibuli vypěstuje sám a předejde tomu, aby ji potom chodil kupovat za tak drahé peníze.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Ano, přesně, přesně, já to mohu podpořit a není to jenom o cibule, myslím si, že u česneku se to stalo.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Brambory, všechno.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
A po letošním roce ty brambory asi to ukáží také a já se přiznám, že až obdivuju lidi, kteří mají pozemek, naříkají jak jsou drahé brambory, cibule a všechna zelenina a přitom nic nepěstují. Takže musíme prostě tímto způsobem proti tomu bojovat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vyhrnout si rukávy a pustit se do toho.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, určitě.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Teď k tý cibuli k tomu skladování nebo k tomu sušení, já teda jediné, co bych k tomu řekl, já bych v našich klimatických podmínkách úplně nedoporučoval to sušení na tom poli. To se asi dělá spíš ve velkovýrobě, kde jiný způsob není možný, že se to vyndá ze země, nechá se to na tom poli zaschnout, ale vzhledem k tomu, že jsou často přepršky, vlhké počasí.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, letos bylo poměrně teplo. Čili ...
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Pokud se to chytlo, tak samozřejmě to je možné, ale jinak, pokud je chladné deštivé počasí, tak určitě na tom poli to nenechávat a vždycky to sušit někde pod střechou, na půdě, kde je teplota a proudění vzduchu, to je nutné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkuji vám, milí posluchači, za všechny dotazy. Paní Ludmila Dušková a pan Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář, zůstávají na chatu na webu 2.rozhlas.cz, čili další případné dotazy můžete směrovat přes chat. Děkuju vám mockrát za tu cibuli a těším se, že si taky nějakou vypěstuji a pustím se do toho podle vašich rad. Díky, na shledanou.
Ludmila DUŠKOVÄ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.