Jak správně běhat. Na hubnutí, na běžecké pásu i jen pro radost. Mistrovský kurz Marka Odstrčilíka

6. červenec 2023

„Váš život nemusí být jen maraton. Co nejlepší a nejrychlejší. Ale měl by být o radosti. Pokud si myslíte, že začít se hýbat je něco, co nelze překonat, je to omyl. Musíte si jen najít svůj důvod, proč začít. A vymyslet si vlastní cestu,“ zdůrazňuje majitel značky Rungo.cz. Ve svém Mistrovském kurzu odhaluje, jaká by měla být cesta ke každodenní radosti z běhání, jak lze propojit koníček s byznysem a jak důležitá je psychická pohoda v době, kdy se svět otřásá v základech.

Novinář Marek Odstrčilík si před lety splnil sen, když lásku k běhu spojil s byznysem. Spustil totiž vlastní web Rungo.cz a odstartoval novou životní éru. Bez překážek se ale cesta za snem neobešla. Podstoupil operaci srdce, několikrát změnil sídlo pro svou firmu a osamostatnil se. To vše během těžké covidové zkoušky.

„Život není jen maraton,“ začíná Marek Odstrčilík mottem, který rámuje jeho přístup k životu i sportu. „Toto motto, byť může působit negativně, přesně vystihuje to, co děláme a co chceme říct.“

Běhat s nadváhou?

„S během může začít každý, ale vyžaduje už jistou fyzickou připravenost, byť vám spousta jiných řekne, že to tak není, tak já si za tím stojím. Když má člověk nadváhu, tak by určitě měl hmotnost regulovat.“

„Měl by se zamyslet nad stravováním, nad kvalitou toho, co přijímá. Tím bych úplně začal. Nebál bych se vyhledat odbornou pomoc. Když už se člověk zvedne, měl by začít chůzí, nikam nepospíchat,“ dodává novinář a majitel značky Rungo.cz. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.