Jak se vypořádat s plísní sněžnou v trávníku? Správnou péčí o něj

19. únor 2022

Plíseň sněžná dokáže zlikvidovat velkou část travního koberce. Jejímu rozšíření je snazší předcházet, než ho napravovat.

Co k napadení trávníku plísní sněžnou vede? „Buď je trávník na špatných půdách, nebo je špatně opečovávaný. Plíseň sněžná se dělá hlavně v trávníku, který je příliš přerostlý. Na zimu ještě dorůstá, tráva je oslabená a díky tomu tam plíseň sněžná může bujet,“ vysvětluje příčiny problému plzeňský zahradník Jan Kraus.

Pokud po zimě zjistíte poškození trávníku plísní sněžnou, v první řadě ošetřete postižená místa. „Postřik proti plísni sněžné je třeba aplikovat ještě před vertikutací. Kdybychom trávník napadený plísní sněžnou rovnou zvertikutovali, roznesli bychom ji po celé jeho ploše. Nejdřív musíme plíseň zlikvidovat,“ zdůrazňuje zahradník.

Vertikutaci neuspěchejte

Na vertikutaci je správný čas, jakmile trávník začne brzy zjara přirůstat. „Začátkem března, v půlce března, uvidíme, jaké bude počasí,“ radí Jan Kraus nepospíchat a v únoru spíš vyčkat. Po vertikutaci je vhodné trávník nahnojit a dosít. Pro první jarní hnojení použijte speciální hnojivo s větším podílem dusíku, aby tráva rychle přirůstala.

Doporučení pohnojit trávník v únorových bezmrazých dnech ještě i podzimním hnojivem s draslíkem plzeňský zahradník nevidí jako nejšťastnější: „Mnohem lepší je toto hnojení provést před zimou, aby stébla byla silná, trávník se mohl bránit a plíseň sněžná se do něj pokud možno ani nedostala.“

Spustit audio