Jak se u nás žije indickému dirigentovi?

13. září 2012

Jmenuje se Debasish Chaudhuri, pochází z Kalkaty a jako první Ind začal studovat na Pražské konzervatoři.

Žije u nás 12 let a mluví skvěle česky, podporuje řadu charitativních projektů (adopce na dálku, fair trade, koncerty pro nevidomé) a jako hostující dirigent působí třeba v Plzeňské filharmonii.
Proč zakotvil právě u nás? Čím ho okouzlila jeho manželka, která je Češka? A proč se ve volném čase věnuje renovaci historických psacích per?

Debashish Chaudhuri

Debasish Chaudhuri
je indický dirigent žijící od roku 1999 v Praze. Již jako dítě hrál na několik hudebních nástrojů a jak říká dnes: “Mojí největší vášní je hudba jako zdroj radosti a povznesení pro orchestr i publikum.“„Narodil jsem se v roce 1975 v Kalkatě a studoval v Indii, USA a Singapuru. Po maturitě jsem nastoupil jako vedoucí hudební katedry na St. James' School, kde jsem připravoval curriculum, dirigoval čtyři sbory a organizoval veřejné produkce. Během těchto pěti let jsem také dokončil Associate Music TCL diploma na londýnské Trinity College.
Jako první Ind jsem přijel do České republiky na dirigentský seminář v Kroměříži a pak začal studovat na Pražské konzervatoři pod vedením Hynka Farkače a Jana Kasala. Získal jsem dvě stipendia na letní školu orchestrálního dirigování na Akademii Chigiana v italské Sienně (2003 a 2004) s Maestrem Gianluigim Gelmetti.
Mám za sebou několik mezinárodních úspěchů. Byl jsem vybrán mezi finalisty 49. mezinárodní dirigentské soutěže v Besançon a vyhrál 1. místo v 26. dirigentské soutěži v Luganu.
V současné době pracuji jako dirigent na volné noze. Působil jsem v Plzeňském rozhlasovém orchestru, Pražské komorní filharmonii, londýnské Imperial College Sinfonietta, Komorním orchestru Bohuslava Martinů atd.
Jsem ženatý, moje manželka Jana je pianistka. Rád podporuji několik charitních aktivit - hnutí fair trade, Adopce dětí na dálku (Indie, Uganda) a koncerty zaměřené na děti. Inicioval jsem tradici koncertů Lions Club Plzeň pro nevidomé.
Zdroj: ofic. stránky

Debashish Chaudhuri
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.