Jak se u dětí vyhnout zhoršení zraku a brýlím. Stačí hodina na denním světle, tvrdí odbornice

29. červen 2022

Světlo může ovlivňovat naše zdraví. Proto je důležité, aby děti chodily každý den ven. Vědci přišli na to, že se tak dá předejít problémům s očima. Moderuje Jana Rychterová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Architektka Lenka Maierová se specializuje na práci se světlem. Člověk totiž ke svému životu potřebuje světlo i tmu. Jsou důležité nejen pro lidi, ale pro celou přírodu. Právě podle střídání světla a tmy se totiž příroda řídí.

Tma je vzácnost

Světlo, které „doletí“ do našeho oka, nám řekne, jestli je den nebo noc. Na to máme v oku zvláštní fotoreceptor. Tělo díky němu dostane signál, jestli se má chystat ke spánku, nebo se naopak probudit.

Pro dobrý spánek je tedy tma hodně důležitá. Je ale tmy dostatek? Je až překvapující, co všechno v noci svítí, a jak je tma vzácná. „Někdy je dobré podívat se kolem sebe v noci po svém okolí a zjistíte, že až zas taková tma není. Svítí nám do oken lampy z ulice, kontrolka televize nebo mobil. A to už teda fakt není tma,“ říká Lenka.

Brýle z nedostatku světla

Denní světlo řídí to, jak v dětství roste oko. Když má malý člověk nedostatek osvětlení, oko nedostane správnou informaci, špatným vývojem vzniká krátkozrakost a je třeba nosit brýle.

Lenka Maierová doporučuje: „Proto je strašně důležité, abychom chodili ven. Protože se říká, že když budeme tak kolem poledne přibližně hodinu, hodinu a půl venku v denním světle, tak nebudeme mít problém s tím, že bychom museli nosit brýle.“ Vědci tuhle věc zjistili v posledních letech.

Chcete vědět, co to je světelný smog? Podle čeho rostliny poznají zimu, nebo který plamen má studenou barvu? I na to se Lenky zeptala Jana Rychterová. Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související