Jak se přistává na třech nejnebezpečnějších letištích světa? VIDEO

4. prosinec 2017

Letec, publicista a fotograf Jiří Pruša si na vlastní kůži vyzkoušel některé z top 10 nejnebezpečnějších letišť světa. A podrobně to zdokumentoval. Může si to dovolit. Létal i se zaslepovacími brýlemi nebo opatrně kličkoval na hranici Ruska a USA.

„Extrémní letiště jsou v horách nebo mají krátkou dráhu nebo se přistává do kopce. Tam nemáte jinou možnost, než přistát: kdybyste si to rozmysleli, už nevystoupáte,“ ujišťuje zkušený pilot. Takové totiž bylo třeba i jeho přistání na letišti Courchevel v Savojských Alpách.

Přistávání na vodu

Jiří Pruša se svým OK-LEX, Dynamic WT-9, ale přistál například i na skotském extrémním letišti Barra, které leží na pláži. Přistávat se tam proto dá jen v době odlivu a dosedáte do směsi písku, kamení a slané vody.

Přistávání do větru

Další letiště jako Gibraltar nebo Funchal na Madeiře se do žebříčku extrémních letišť dostávají kvůli turbulencím ranvejích. A proto tam malá sportovní letadla, jako má Jiří Pruša, zpravidla nepřistávají. Podívejte se na video níže, jak to s ním na Madeiře zamávalo.

Hodinový let naslepo

Jiří Pruša

Pruša si ale zažil i jiné extrémy. Když chtěl dělat letecké snímky na Aljašce, nikdo ho nechtěl pojistit. „Bere se jako složitější už kvůli počasí. Poslali mi speciálního instruktora a hodinu jsem musel létat se zaslepovacími brýlemi, abych dokázal, že umím létat podle přístrojů.“

Když se chystal letět nad Beringovou úžinou, musel zase žádat povolení od vojáků USA. „Upozornili mě, že tam za žádnou cenu nesmím překročit hranici mezi Ruskem a USA. Držel jsem se toho, abych nevyvolal mezinárodní konflikt,“ usmívá se.

Rád by prý zmapoval celý svět

I tyto fotky odsud můžete vidět na výstěvě Báječný svět létání v pražském Karolinu. Mezi 120 snímky najdete obrázky z Aljašky, USA, Karibiku, Austrálie, severní Afriky, Evropy. Majáky, historická města, ledovce, vulkány.

„Mám tam i přelety velkých dopravních letišť, což je oříšek pro piloty. Los Angeles, San Francisco, San Diego, Mnichov.“ Vojenské objekty a politika jsou třeba důvodem, proč Jiřímu Prušovi chybí pořád v „repertoáru“ Asie. Například Severní Korea.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.