Jak se před 75 lety dostal Karl Hermann Frank z amerického zajetí až na pankráckou šibenici?

12. březen 2021

Přezdívali mu Kat českého národa. Sám přitom tvrdil, že se český národ snažil ze všech sil chránit. Jeho údajný chráněnec mu to ale neuvěřil. Právě před 75 lety stanul nenáviděný protektorátní státní tajemník před soudem a vysloužil si trest nejvyšší. 

I přes všechna zvěrstva, kterých se prokazatelně dopustil, Karl Hermann Frank až do poslední chvíle doufal, že si svůj život uchová. Že bude moci dožít někde v ústraní a postarat se o svou manželku a pět dětí.

Karl Hermann Frank (vlevo) při výslechu ve Wiesbadenu v 28. května 1945, za stolem vyšetřovatel Bohuslav Ečer

S tímto plánem opouštěl nad ránem 9. května 1945 právě osvobozovanou Prahu a mířil do amerického zajetí. Podařilo se. Ještě ten den v půl druhé odpoledne jej v Rokycanech zatkli. Tehdy také svoji rodinu viděl naposledy.

Krátce na to se Frank dostal do německého Wiesbadenu, kde jej Američané internovali. Příliš si neuvědomovali, koho mají mezi zadrženými, a Frank se tím rozhodně nechlubil. Informace o jeho pobytu se nicméně donesla až k lovci válečných zločinců a uznávanému znalci mezinárodního práva JUDr. Bohuslavu Ečerovi.

Frank, to jsou Lidice

Ečer nemusel Američanům dlouho vysvětlovat, pro koho si přijel. Stačilo říct jedinou větu: „Frank, to jsou Lidice.“ Osud Lidic si ve světě získal patřičnou publicitu a jejich hlavní strůjce, za kterého byl Frank považován, i když se tomu před soudem urputně bránil, nesměl zůstat bez spravedlivého trestu.

Soudní přelíčení s Karlem Hermannem Frankem u mimořádného lidového soudu v Praze na Pankráci, 15. březen 1946

Ečer měl možnost Franka nejen vyslechnout, ale také vyjednal, aby stanul místo před Norimberským tribunálem, před československým lidovým soudem. Do Prahy Frank dorazil v doprovodu Bohuslava Ečera 7. srpna 1945. Od té doby až do soudního procesu trávil svůj čas v pankrácké věznici.

Hlavní jednání mimořádného lidového soudu začalo 22. března 1946. Frank se při něm setkal s těmi, kteří jeho teror přežili. Tváří v tvář se tak ocitl před studenty, kteří po 17. listopadu 1939 putovali z vysokoškolských kolejí do koncentračních táborů. A osobně si vyslechl také výpovědi lidických žen, jejichž úděl šokoval celý svět.

Poválečnou cestu Karla Hermanna Franka z amerického zajetí až před československý soud máme zachycenou prostřednictvím nahrávek v archivu Českého rozhlasu. K výročí soudního procesu s Frankem je uslyšíte v rámci pořadu Archiv Plus.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.