Jak se naučit empatii? Míra empatie je daná geneticky, připomíná vzdělávací analytik

10. březen 2020

Schopnost empatie se v dětech buduje v prvních měsících a letech. Jejich nejbližší ji mohou výrazně rozvinout, ale i potlačit, říká Bohumil Kartous z centra EDUin.

Empatie se vyučuje ve škole například v Dánsku. „Nemyslím, že přímo hodiny empatie jsou nejlepší způsob, jak ji u dětí vybudovat. Měla by být součástí celého vzdělání a výchovy,“ uvažuje v pořadu Dva na Dvojce Bohumil Kartous.

„Bylo by dobře, kdyby učitelé dokázali u dětí budovat vědomí, že na světě nejsme sami, a proto je důležité mít k ostatním vstřícný vztah,“ říká analytik informačního centra o vzdělávání EDUin. „Nejlepší je, když sami získají dobrý pocit z toho, že se chovají k dalším lidem ohleduplně.“

Lidé mají různou míru empatie

Lidé mají různou míru empatie danou geneticky. Anglický psycholog Baron-Cohen vydal zajímavou studii o tom, že jsou lidé s nedostatečně vyvinutou částí mozku, která ovlivňuje empatii.

„Uvádí příklad jednoho železničního dělníka z 19. století, jemuž při úrazu projela hlavou tyč. On to přežil, ale úraz narušil centrum empatie a on se zcela změnil.“ EDUin nabízí školám program Obyčejné hrdinství.

„Na konkrétních věcech, třeba šikaně, se učí, jak se v takových situacích chovat, jak být těmi obyčejnými hrdiny, jak zvyšovat míru vzájemnosti. S tím pak souvisí i vyšší prosperita,“ dodává analytik EDUinu Bohumil Kartous.

Může být cholerik empatický? Kam se ztrácí empatie v době války? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související