Jak se máte, dáte si skleničku, řekl mi otec. Tolik u nás bylo hostů! Omeletky Haliny Pawlowské

11. prosinec 2021

V době adventu a Vánoc se scházejí příbuzní. Někdy je to fajn, někdy drama. Proto se dnes Omeletky soustředí na příbuzné.

Vyrostla jsem jako jedináček. Brzy jsem pochopila, že na velké rodině musím zapracovat sama. Můj táta byl totiž z osmnácti dětí, máma ze šesti. Když se příbuzní sešli, tak jsem byla nejdřív nadšená. Pak jsem toužila, aby setkání skončilo, aby se všichni nepohádali a neskončilo to tragicky.

Jeden můj strýc měl pohřeb, a jiný strýc dostal za úkol pronést řeč nad hrobem. Půda byla po dešti jílovitá. Strýc hovořil tak plamenně, že mu sklouzla noha a spadl do hrobu. Vdova plakala, že jí zkazil i pohřeb. Strýc fialový vzteky řval, že ho pánbůh potrestal za to, že se nechal donutit, aby o mrtvém říkal všechny ty nádherné lži, když všichni stejně vědí, že to byl chlípný gauner!

Občas se u nás hosté míjeli

Když ještě žili mí rodiče, panoval u nás velký společenský provoz. Jednou si děda domů přivedl takového hodného starého pána z východu, který byl tak šťasten, že má kde přespávat, že líbal ruku i mému dvanáctiletému synovi.

Někdy se u nás hosté míjeli. To byl takový šrumec, že jsem třeba do předsíně volala: „Jdu z koupelny, Jsem polonahá! Všichni cizí pryč!" Jednou u nás bylo tak nepřehledně, že na mě otec koukl, mile se usmál a řekl: „Vítám vás, dobrý večer, jak se máte…dáte si skleničku?"

Rodina, která měla 160 členů, se stala atrakcí

Víte, kdo má dnes na světě největší rodinu? Zřejmě Chan Zion z Indie, ten se svými 38 manželkami zplodil 89 dětí a jeho rodina čítá přes 160 členů. Společně bydleli v jednom čtyřpatrovém domě o více než sto pokojích. Stala se z nich turistická atrakce.

Chilanka Leontina Judith Albina Espinoza údajně porodila 58 dětí. No … já byla po svém druhém porodu omámená narkózou. Tak se stalo, že když mi po zákroku sestra podala novorozeně se slovy: „Gratuluju! Máte zdravého chlapečka!", tak jsem řekla: „To je skvělé. Jak se jmenuje?"

V Omeletkách uslyšíte povídku od Kláry Kvasničková s názvem Sáně - hurá na ně! Halina Pawlowská přečte svoji povídku Není nad něj. Prozradí i recept na brambory s brynzou a pórkem.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.