Jak se jódluje na sněžnicích? Naše reportérka si to vyzkoušela na vlastní kůži

Drobná třicátnice Sabina Haslingerová z hornorakouského Almtalu slibuje, že jódlovat naučí každého. Jak říká, jódlování prý patří do přírody. A co teprve jódlování na sněžnicích! Vyzkoušela si ho i naše reportérka Mária Pfeiferová.

„Snadno se učí takzvané ‚dirndel jodeln‘, tedy dívčí jódlování, které pochází ze Salcburska. Ale zpívá se všude. Já předzpívávám a vy to po mně zopakujete,“ popisuje Sabina Haslinger.

Profesí je horská průvodkyně a lesní pedagožka, i proto ji napadlo propojit výlety s kurzy jódlování. Dříve, než se ale se Sabinou vydám na túru na sněžnicích, mi ukazuje základní techniku jódlování v horské chatičce pár set metrů nad vesnicí Grunau im Almtal.

„Jde to opravdu rychle, základní hlas si zopakujeme čtyřikrát pětkrát. Já k tomu zazpívám druhý hlas a pak to, pomalu po několikerém zopakování, bude znít báječně!“ slibuje.

Jódlování přijde většině lidí legrační, v Berlíně přichází do módy

03068620.jpeg

Jódlování vyžaduje odvahu. Nesmíte mít strach ani se nesmíte stydět. Musíte ze sebe umět dostat tón, který vám samotným třeba bude znít nehezky nebo trapně.

Jódlování prý podle ní zvládne každý. I vyslovení nezpěváci. i když to chce praxi. „Princip je, že z hrudi dostáváte zvuk do hlavy a zpět, to umíme každý. Je to hra s hlasem, jenom někdo zvládá techniku lépe a někdo hůř. Někdo má hudební sluch a může jódlování spojit se zpěvem. Hlavní je, aby vás to bavilo.“

Relaxace i nové znalosti

Jakmile jsme zvládli základy jódlování, zbývá už jen „maličkost“: naučit se základy chůze na sněžnicích. Oproti jódlování je to ale velmi jednoduché. Důležité je jít rovně, a to do kopce i z kopce. Sněžnice mají zespodu protiskluzové zoubky.

„Když provádím skupiny, mám svoje oblíbená místa. Třeba u jezera Almsee. Tam se zastavím, stojíme v klidu a učím lidi vnímat to, co slyší okolo sebe: vítr, ptáky, tlukot srdce… Aby nepřemýšleli nad tím, co se jim stalo včera, ale byli s námi přítomní tady, a to nejen tělem, ale i myslí,“ popisuje Sabina.

Během jejích procházek ale nejde jen o relaxaci. Hodně se toho s ní dozvíte i o přírodě. „Nejdřív začínáme informacemi o sněžnicích: jak je používat, jaké jsou druhy sněžnic. Říkáme si i o lavinách, pokud se pohybujeme na území, kde může být nějaké nebezpečí. Také si s lidmi venku povídám o krajině a o tom, jak se mají lidé chovat ke zvířatům. I v zimě je toho v lese hodně k vidění a lidi to zajímá.“

Podívejte se na mapu oblíbených zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

autoři: Mária Pfeiferová , als
Spustit audio