Jak se dobře vyspat? Vymažte nespavost ze svého života

5. leden 2017

Bez spánku nemůžeme žít. Stejně jako nevydržíme bez jídla a pití. Nedostatek kvalitního spánku zhoršuje naši paměť, narušuje logické i motorické funkce, brání odbourávání toxických látek. Má vliv i na imunitu. Jak se dobře vyspat poradil v rozhlasové Radioporadně klinický psycholog Jan Bažant.

Během existence lidstva i spánek prošel svým vývojem. V různých kulturách dodnes panují jiné zvyky. Evropané určitě mají jiné návyky než například Křováci. „Nemusíme chodit ani tak daleko. Například lidí, kteří se starají o zvířata na venkově, se spíš přizpůsobují jim, než tradičním společenským normám,“ uvádí Jan Bažant.

Méně spánku nemusí být špatně

Malé děti neprobudí ani rána z děla. S přibývajícím věkem je spánek mělčí a kratší. To ale nemusí znamenat, že je narušený. Většina lidí ve stáří potřebuje jen pět šest hodin a jako hlavní noční spánek jim to stačí, přes den si případně schrupnou po obědě.

Obecně platí, že někomu opravdu stačí pět hodin spánku, jiný potřebuje klidně až dvanáct. Někdo potřebuje mít zatemněno a klid. Jinému nevadí hluk a světlo. Každý jsme jiný. Každý z nás ví nejlépe, jestli spí dobře nebo špatně. Dlouhodobé potíže mnohé zavedou k odborníkovi.

Co může být za problémy se spánkem. Třeba to, že spíte v prostředí, které není pro vás ideální. Dále mohou spánek narušovat naše zlozvyky nebo váš denní rytmus neodpovídá tomu, jaká je vaše spánková potřeba. Dále svou roli hraje váš vnitřní emoční stav.

Rady pro zdravé spaní

Jaké jsou tedy konkrétní rady pro kvalitní spánek? Neuléhejte v přetopeném pokoji. Hodně světla a zvuků také není optimální. Dobrý není ani opačný extrém, tedy spaní v naprostém tichu a tmě. „I v noci náš mozek potřebuje nějaké podněty,“ vysvětluje Jan Bažant.

Co dělat s vtíravými myšlenkami, které nám létají hlavou a ztěžují usínání a kvalitu spánku? „Klientům radím, když nad něčím přemýšlí, aby prostě vstali, zapsali si, co jim nejde z hlavy – například úkoly na další den a pak jít teprve spát,“ dává příklad Jan Bažant. Mělo by jít ale o rychlou akci, ne o podrobné rozepisování úkolů, které nás časově zatíží.

Připravte své tělo na to, že půjde spát. S přicházejícím večer si příliš nezaměstnávejte hlavu, ani se fyzicky nadměrně nezatěžujte. Zaměřte se na nenáročné odpočinkové aktivity. S dětmi hrajte spíše útlumové hry, polštářovou bitvu raději vynecháme.

Nepřejídejte se před spánkem. Trávení v žaludku řídí také mozek a vlastně ho tím stimulujete a nedáte mu vydechnout. Pití alkoholu vede k mělkému spánku. Ani kofein a cigarety vám na noc neprospějí.

Skřivan nebo sova? Co dělají duševní poruchy s naším spánkem? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny s klinickým psychologem Janem Bažantem.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.