Jak probíhá záchrana člověka po pádu do kolejiště? Odpoví reportáž z cyklu Zázraky medicíny

15. únor 2019

Reportáž z cyklu Zázraky medicíny zachycující práci lékařů na anesteziologickoresuscitačním oddělení Fakultní nemocnice Motol má na svědomí reportér Jan Herget. Za zdokumentování záchrany člověka, který je na urgentní příjem přivezen po pádu do kolejiště metra, si odnesl Cenu studentské poroty na Prix Bohemia Radio 2018.

„Na urgentním příjmu je pacient po pádu do kolejiště. Je teď na vyšetření CT, volal nás traumatolog s tím, že je tam teď krvácení z dýchacích cest,“ říká vedoucí lékař oddělení ARO Jan Beroušek v reportáži z urgentního příjmu. Ještě za chůze si lékaři předávají základní informace o stavu mladíka, který leží na pojízdném lůžku. Hlavu má zakrvácenou, v obličeji tržné rány. Sténá bolestí a je agresivní. Sestrám dá docela práci, aby ho zklidnily.

Zkratka ARO znamená anesteziologicko-resuscitační oddělení. Lékaři tam pacienta často přebírají v kritickém stavu, kdy nedýchá, nebije mu srdce nebo má rozsáhlou infekci. Jeden takový případ člověka, který by bez rychlé pomoci lékařů zemřel, můžete slyšet v reportáži z Fakultní nemocnice Motol.

autoři: jht , nwe
Spustit audio

Naši partneři