Jak připravit zahrádky a muškáty na zimu? Nahnilé ovoce nenechávejte na stromech ani ležet pod nimi

30. září 2020

Sázení cibulovin, podzimní hnojení trávníku, zelené hnojení zeleniny a příprava zahrady na zimu. Co vás všechno čeká a nemine? Dozvíte se v naší radioporadně.

Zkušený zahradní rádce František Hlubocký hovoří na téma: zahrada i na podzim vyžaduje naši péči a lásku.

Je už teď všechno ovoce zralé?

Ano, už i ty pozdní odrůdy. Lidé ale dělají často chybu - nechávají na stromech jablka, která jsou nahnilá. A to je opravdu špatně, protože nahnilost způsobuje houba, která se z těchto jablek pak dostává za kůru a příští rok infikuje další plody.

Zahradník Zahradník František Hlubocký

A pozor, nenechávat nahnilá jablka ani ležet pod stromy. Musí se zlikvidovat. Můžeme je dát do kompostu, ale takového, který můžeme mít třeba tři roky. A navíc je přikrýt listím nebo trávou, aby se větrem nešířily spóry plísní.

Začínají padat také ořechy a listí z ořešáků.

Těm, kdo mají malou zahradu a malý kompost, doporučuji listí z ořešáků odvézt, nedávat ho na kompost, protože dlouho tlí.

Co se zeleninou, kterou máme ještě na zahradě? Například mrkev, petržel nebo celer.

Doporučuji, s ničím nespěchejte. Hlízy a cibule nejvíc přirůstají právě v říjnu a podle počasí v listopadu. Já mám - v nížině - odzkoušeno, že krásně zimují na záhonu (kromě celeru). Před příchodem mrazu jim ostříhám nať, shrabu listí pod stromy a tím listím záhony se zeleninou zasypu.

sekačka

Jak připravit na zimu trávník?

Doporučuji ho pečlivě vyhrabat, vyčistit a sekané trávníky určitě provzdušnit. Největší chybou je ten zmáčknutý, polehlý, vlhký trávník. Na něm se pak vytvářejí kola, která má na svědomí plíseň sněžná. Ti, kdo mají pravý kanadský trávník, by ho měli pohnojit podzimním hnojivem.

Nastává období zavařování, kompotování a nakládání.

Skleničky a víčka pečlivě umyjte a nechte uschnout. Nemusíte používat nutně jen klasické zavařovačky, ale třeba na želé nebo marmelády se skvěle hodí například skleničky od dětské výživy.

Čtěte také

Přesvědčte se ale, že víčka dobře těsní - počítejte s tím, že je budete hned po naplnění otáčet dnem vzhůru.

Pěnu, která se při vaření ovoce s cukrem tvoří na povrchu, průběžně sbírejte. Nejenže nevypadá dobře, ale také může snížit trvanlivost zavařeniny.

Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové.

Celou radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.