Jak připravit kočku na příchod miminka

22. říjen 2020

Pokud ještě nemáte děti, byla dosud tím rozmazlovaným „děckem“, které je středem pozornosti, vaše kočka (váš kocour). S příchodem novorozence se situace změní. Bude méně času věnovat se čtyřnohému chlupáčovi. V bytě se navíc objevuje nový nábytek, a to kočky nemají rády. Do budoucna přibudou nové vůně, taky hračky, které dokonce vydávají zvuky nebo blikají. Jak na to všechno kočku připravit?

Obvykle se kočka rychle přizpůsobí nové situaci, jen ji omrkne a jde si zase lehnout na oblíbené místo. Lepší je však řídit se heslem: Kdo je připraven, není překvapen.

Kočku na novou situaci připravujte několik měsíců před narozením dítěte

Změny v bytě provádějte postupně, aby měla kočka čas je prozkoumat a přijmout. Když kočka odpočívá, otřete jí kouskem látky oblast okolo tlamičky, před ušima, na tvářích. Látka zachytí obličejové feromony, a vy pak touto látkou přetřete nové věci ve výši kočičí hlavy (dětskou postýlku, přebalovací pult, kočárek apod.). Kočka má výborný čich, až přijde příště k novým kusům nábytku, řekne si, aha, tady už jsem byla, tady mám svoji značku.

Látkou s kočičími feromony přetřete nový nábytek ve výši kočičí hlavy

Můžete zvát domů kamarády s dětmi, nejprve většími, potom menšími. Nebo kočce pouštět pláč dítěte (na mobilní telefon si nahrajete pláč miminka vašich kamarádů, známých, nebo si ho najdete na internetu). Zprvu potichoučku, postupně zvyšujete hlasitost. Zvuk pouštějte ve chvíli, kdy kočka žere nebo kdy si s ní hrajete, aby měla tento zvuk spojený s příjemnou chvílí. Učíte tak kočku, že je to zvuk, který bude doma znít často a kterého se nemusí bát.

Novorozeně je v porodnici

V tuto chvíli lze přinést z porodnice něco, co voní po dítěti, předložit kočce k očuchání, ať si na tu vůni zvykne. Malé dítě voní jinak, než dospělí.

Kočka si značkuje nové věci v bytě

Jak se chovat po příchodu z porodnice

Zdravý rozum na prvním místě. „Rozhodně bych kočku od mimina neodháněla,“ říká veterinářka Martina Načeradská. „Ona bude zvědavá, co jí to domů přišlo. Kočka má ráda teplá vyvýšená místa, což právě bývá dětská postýlka. Takže asi v té postýlce bude spát s dítětem, pokud byla dobře připravená a navyklá.“

Ve výjimečných případech může kočka na změny v domácnosti reagovat nedodržováním hygienických pravidel. Co s tím? Pokud majitel není ochoten kočce udělat žádné ústupky, je lepší najít jí nový domov. A jaké ústupky by to měly být? Vyčlenit kočce místo (místnost), kde se dítě nebude vůbec vyskytovat. Aby, když nebude mít náladu, se mohla schovat, vylézt si někam do výšin, kde bude mít klid. Zvyšte její pocit bezpečí.

Kočku nehoňte po bytě, nebo vás začne lovit

Až dítě povyroste a začne se po bytě pohybovat, musíte mu vysvětlit, jak se ke kočce chovat. Nesahat jí na hlavu, netahat za ocas, kočku nehonit. Měli bychom dítě naučit kočku respektovat. Naučit ho, jak se má kočky správně dotýkat, že jí nemá ubližovat, jak si s kočkou správně hrát. Jít příkladem. Kočka by měla mít k dispozici místa, kde se bude cítit bezpečně, mimo dosah dítěte, kam se před ním může schovat.

Spustit audio