Jak poznat čerstvou rybu. Radí řezník František Kšána

Pokud obchod voní, přestože jste v prodejně ryb, je to známka, že tam budou mít i čerstvé ryby.

Čerstvou rybu poznáte nejen podle libé vůně, ale také podle žaber, které musejí být růžové. Lístky žaber musí být stále napjaté a ostře konturované. Rozhodně se vyhněte rybám s našedlými a bledě růžovými žábrami.

Ryba musí být lesklá a její kůže napjatá.

A důležitým znamením jsou i rybí oči. Musí se vám líbit, musí být čisté, nezakalené, vypouklé a s dobře ohraničenými zornicemi.

Nakupujte v obchodech, kde jdou ryby hodně na odbyt.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána