Jak poznáme český česnek? Podle odborníků jde většinou o paličáky
Páteční poradna pro všechny zahrádkáře patřila česneku a zejména tomu, jak poznáme, jestli máme ten český nebo ne. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář na Dvojce Českého rozhlasu v Zahrádkářské poradně a dnešní téma česnek. Dobrý den.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč česnek?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Česnek z toho důvodu, že patří mezi nezastupitelné kuchyňské plodiny, patří mezi léčiva, patří mezi pochutiny a patří prostě mezi plodiny, bez kterých se nemůžeme obejít. A proč zrovna teď? Je to z toho důvodu, že česnek se teď bude sázet, teď je pro něj ideální období, přestože se má ochladit, vůbec to nevadí, pokud by i částečně nebo aspoň trošičku zamrzla zem, počkáme až rozmrzne a můžeme česnek sázet, klidně je na něj čas až do Vánoc. Čím později se sází, tím lepší, protože zem už je studená, nehrozí nebezpečí vzniku houbových onemocnění, takže z toho důvodu česnek právě teď v tuto dobu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já se ještě zeptám i na ten rozdíl mezi tím českým česnekem a tím zmiňovaným čínským česnekem, který docela svého času byl v převaze v obchodech. Je mezi nimi opravdu rozdíl a v čem je ten rozdíl?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Je mezi nimi rozdíl, protože česnek se nedováží jenom z Číny, ale můžeme tady koupit i z Jižní Ameriky, můžeme koupit i z Evropy, česnek například ze Španělska, z Maďarska, z Polska se vozí a pozor, je to pouze česnek, který je určený pro konzumní účely, je taky mnohem levnější než česnek sadbový a právě na tenhle ten česnek narazíme především v nějakých větších obchodech. Bohužel kdyby tenhle česnek nebyl, neměli bychom z čeho vařit, protože naše tuzemská produkce je tak malá, že nepostačí pokrýt zájem, který tady u nás je a pokud si chceme zasadit, tak opravdu by bylo nejlépe volit českou sadbu. Ale v letošním roce je ta situace velmi kritická, protože ploch vymrzlo z toho důvodu, že ten průběh zimy byl takový extrémní, kdy už nastartované rostliny začaly pomalu vegetovat a z toho najednou přišel mráz únorový, který způsobil zamrznutí vlastně země do poměrně vysoké hloubky a navíc ten česnek pomrzl, to znamená, že došlo k roztrhání těch pletiv z toho důvodu je té sadby letos opravdu málo. Pokud si tedy chce ještě někdo koupit honem, tak doporučuju zajít někam na tržiště, ale zase pozor jenom k takovým ověřeným prodejcům, o kterých víme, že ten česnek si třeba pěstují nebo kteří mají určitě tu českou výrobu, českou produkci.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to poznám?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Pozná se to z toho tak, že ten český česnek je většinou teď v tuto dobu typ paličák, to znamená, že má uprostřed té hlávky stvol a pouze obvodové stroužky. Ty dovozové česneky jsou většinou typ nepaličák, to znamená, že mají i středy vyplněné takovými drobnějšími stroužky a ještě navíc ty dovozové česneky jsou poměrně bych řekla, nebo jak jsem si toho já všimla, mají tu kořenovou část seříznutou opravdu do takové hladké plochy, takže nemají vůbec vyznačenou vlastně jakoby tu kořenovou část.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Česnek sadbový, tak to je jedna podmínka, a samozřejmě ta zem, o které už tady jste hovořili, tak teď prosím pojďme k tomu.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak, pokud se rozhodneme česnek vysazovat, měli bychom už v tuto dobu mít záhon dokonale připravený. Pokud jsme to nezvládli, tak samozřejmě můžeme sázet, ale musíme počítat s tím, že přece jenom ty podmínky, které česnek vyžaduje, nemůžeme zajistit, protože mělo by se minimálně 3 týdny před výsadbou ten pozemek důkladně zpracovat, měl by být dobře organicky vyhnojený, samozřejmě používáme pro to komposty, nikdy nebudeme používat čerstvý hnůj, to je naprosto nevhodné a potom, co je perfektní, dávat dusíkaté vápno. To dusíkaté vápno nám zajistí vlastně desinfekci toho pozemku, ovšem pozor může se dávat maximálně 3 týdny před výsadbou, blíž k té výsadbě to není možné dávat, takže v tuto dobu už určitě to dávat nebudeme, no, a v tuto dobu přistoupíme k té výsadbě, protože říká se, že se má česnek sázet těsně předtím, než zamrzne zem a to, co nám říká předpověď, ta zem by měla teď zamrznout, takže nebudeme váhat, budeme vysazovat. Ten česnek nesázíme mělko. Často se stává, že někdo sází česnek tak jako cibuli, že vlastně nechává tu špičku koukat ze země, to je špatně, protože nad tou špičkou musí být vždycky potřebná výška země a samozřejmě ta díra, ta jamka, kterou tam děláme, by bylo nejlepší dělat nějakým kulatým sázecím kolíkem, ne tím špičatým, protože pak by vznikl pod kořínky vzduchový prostor. Když použijeme nějakou kulatou násadu, tou uděláme ten otvor, do toho krásně to vložíme až na dno a zahrneme. No, ale pozor, česnek je dobře a vyplatí se před výsadbou vždy namořit. K tomu se používá sirnaté mořidlo, to mořidlo má tu výhodu, že ten česnek chrání jak proti houbovým chorobám, tak proti škůdcům a navíc je to výživa, dodává se tam síra, vápník a všechny potřebné prvky, které ten česnek pro vývoj potřebujeme. Moříme většinou tak, že do toho roztoku namočíme tedy ty vyloupané stroužky, ne celé palice, tak se česnek nemoří, vyloupané stroužky.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je ale pěkná piplačka.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
To piplačka je, ale prostě jinak sázet česnek nejde než pouze ty stroužky, takže nejdřív musíme vyloupat, přes noc namoříme, necháme mírně oschnout a zasadíme.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak poznáme kvalitní česnekovou sadbu?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Tak pozná se především už na první pohled, musíme se podívat, zda není nějak mechanicky poškozené, zda tam nejsou nějaké známky houbových chorob, protože to se pozná, pokud tu hlávku prostě osáhneme, vidíme, že jsou tam třeba nějaké prolákliny, nebo nějaké měkčí stroužky uprostřed těch paliček, tak to vždycky určitě vyřadit. Navíc ani z takovýhle hlávek by se neměly používat ty zdravé stroužky, protože i tady už může dojít k nějakému částečnému napadení, které zatím není vidět, ale může se projevit během toho sázení, jinak co se týká té zdravé sadby, tak si myslím, že i ta vitalita se dá podpořit právě tím mořením, jak tady říkal Honza.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokud jde ještě o to stanoviště, které máme pro česnek vybrané, tak může to být stále stejné místo, nebo je také potřeba měnit plodiny a sadbu?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Ano, to je velice správný dotaz, nikdy nebudeme sázet na stejné místo, to by tedy mělo platit u všech plodin nesázet na stejné místo, tím tam ...
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tím, že ta země je prostě už jakoby vybraná z hlediska živin.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Je to jednak z toho důvodu, že samozřejmě každá plodina má určité nároky na živiny a je jednostranně ta zem vytěžovaná z těch živin a na druhou stranu tím, že pěstujeme monokultury nebo jednu plodinu na jednom místě, tím vlastně tam vytváříme ideální podmínky pro houbové choroby i pro škůdce, takže nikdy nedávat na stejné místo. Já bych možná ještě řekl takovou docela zajímavou věc, vždy se tradovalo, že nejlépe je pěstovat česnek v těch teplejších oblastech, kde je samozřejmě písčitá zem, po letošní zimě ale víme, že česneky pěstované na jižní Moravě totálně prakticky vymrzly, v Polabí to vymrzlo a naopak, kdo pěstoval česnek ve vyšších polohách, já třeba mám na chalupě v Jizerských horách souseda, ten měl nádherný česnek, nic mu nezmrzlo, no, je to z toho důvodu, že tam je ta patřičná sněhová pokrývka, tím pádem se mu tam perfektně dařilo.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě jak zálivku uskutečnit? To znamená my zasadíme, zalijeme a jak se potom staráme o dostatek vláhy?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já bych vůbec česnek ani nezaléval, všeobecně já tvrdím, že cibuloviny není nutné zalévat, protože, pokud zaléváme, tak tím naopak napomáháme vytváření podmínek pro ty houbové choroby.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
221552525, to je telefonní číslo, které můžete využít pro otázky na mé hosty Ludmilu Duškovou a Jana Kopřivu, spolupracovníky časopisu Receptář a pokud chcete svůj dotaz poslat na adresu dvojka.rozhlas.cz, tam totiž probíhá chat, možná to bude pro vás lepší, protože po skončení, my se k těm mailovým dotazům někdy těžko dostáváme na to jejakaje@rozhlas.cz, takže raději připomínám ten chat, tam budete od půl jedenácté až do té jedenácté určitě s našimi posluchači.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ludmila Dušková, Jan Kopřiva jsou dnes hosty Zahrádkářské poradny na Dvojce Českého rozhlasu a také samozřejmě posluchači, kteří se ptají, dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Sedlák, bydlím tady v Praze, v Praze bydlím a teď jsem momentálně na chatě v Říčanech a slyším o česneku, tak tenhle ten dotaz bych měl, žena koupila zřejmě je to cizí, v lednici už je a on začal klíčit, je to vhodný?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ne, ne, ne, v žádném případě prosím vás. To je česnek, který jako první by vám tady vymrzl, i kdyby, ani by nemusela být tak krutá zima nebo tak extrémní nebo tak atypická zima, jako byla tedy letos, takže to prosím vás nesázejte v žádném případě.
posluchač
--------------------
Dobrý. Ještě jeden dotaz, já pocházím z Moravy, z Hané a táta vždycky /nesrozumitelné/ ty pacibulky, nebo jak tomu říkají, ten brut a já ho mám taky letos poměrně dost, tak taky zasypat a namořit?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Na to vám velmi ráda odpovím, protože to je hodně častý dotaz, co se týká pacibulek, tak to jsou vlastně ty vyloupané jakoby se dalo říct miniaturní stroužky, které vytváří se v květu těch paličáků, takže stačí vydrolit a v tuto dobu zasadit, nemusíte si, myslím, ani tak mořit tady v tomto případě.
posluchač
--------------------
/Nesrozumitelné/ nebo tak nějak?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Nemusíte to mořit, stačí to prostě vysadit.
posluchač
--------------------
Máma to ráda používala, poněvadž z toho vyrostli takový jako lístky.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, já to chci teď hned tady říct, takže zasadit teď v tuto dobu, příští rok v červenci vám z toho vlastně sklidíte si takzvané jedňáky, to znamená jeden velký kulatý stroužek, ten si sklidíte, můžete ho buď použít pro to kuchyňské zpracování anebo ještě lepší je ponechat a zase ten následující rok zase v tom listopadu nebo v říjnu, na konci října vysadit a pak ten další rok už sklidíte krásné vlastní česneky, které navíc se budou vyznačovat tím, že budou naprosto bezvirózní, budou zdravé a budou velmi kvalitní.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme a pojďme další otázku přidat k našemu rozhovoru o česneku. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Hladík. Koupil jsem francouzský česnek jako sadbový ve specializovaný prodejně, je možný ho sázet u nás?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, je to možné. Počítejte s tím, že to je nepaličák, to znamená, že ten nebude vytvářet středový stvol, nebude vytvářet žádné pacibulky, ale protože ta situace s tou sadbou je tak kritická, tak si myslím, že stejně mnoha pěstitelům nic jiného nezbyde, než si ten francouzský česnek zasadit, ale doporučuju, abyste si ho zasadil tak, aby nad tím stroužkem bylo aspoň 5 centimetrů zeminy a počkat s tím sázením opravdu co nejdýl, aby ta zem byla vychladlá, aby ten stroužek nezakořenil, aby to všechno ten proces, aby vůbec nevyklíčil a aby ta všechna tahle ta činnost nebo tohle to se stalo až potom na začátku příštího roku.
posluchač
--------------------
Ano, děkuju.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Další otázka. Ano, děkujeme také a další otázka. Dobrý den. Už jste u nás.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, Ráslová. Já jsem se jenom přeslechla, jak se ty stroužky sázejí, tím ocáskem nahoru nebo tak, jak ...
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, to se opovažte, to vám poví tady kolega.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já se tomu musím smát, samozřejmě sázíme tou špičkou nebo tím ocáskem, jak říkáte, nahoru, protože ta kořenová část bude dolů. Můžu vás uklidnit v jedné věci, pokud byste to udělala obráceně, ten česnek se v té zemi sice dokáže otočit, správně zorientovat a poroste nahoru, ale samozřejmě ho to vysiluje a nikdy nebude takový, jako když ho správně zasadíte.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme. Pojďme dál, dobrý den, zdravíme.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka z Orlických hor. Já bych měla, já jsem totiž přišla pozdějc, tak se omlouvám, jestli jste to už jako říkali. Chtěla bych vědět, čím se namoří ten česnek proti té houbové chorobě a proti háďátkům. Ta Sulka, ta už se jako nevyrábí, tak co jako místo ní? A ten Rovral, tam píšou, že to je strašně agresivní, že to zničí i třeba ty žížaly a takový, jestli to se do toho může nebo nemůže?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já teď se z toho musím vylhat, protože já ty přípravky jmenovat nesmím, nicméně vy jste tam jmenovala, že nějaký přípravek se už nevyrábí, já bych řekl, že se už vyrábí právě, což je radostná zpráva, takže v tomto budeme mořit a je to přípravek jak proti háďátkům, tak samozřejmě proti houbovým chorobám a jak jsem říkal, je to současně i výživa, takže perfektní mořit.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, stihneme další otázku. Dobrý den, co vás zajímá? Haló, haló.
posluchačka
--------------------
Rovral se může používat?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Může, může.
posluchačka
--------------------
A ta Sulka?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, samozřejmě. Jsou to oba přípravky určené samozřejmě pro ošetření česneku před výsadbou.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Který česnek se dá sázet na jaře, je to vůbec možné, tady přišla otázka také na internet?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, co se týká jarní výsadby, tak samozřejmě ještě donedávna nebo v dobách, kdy jsem já dělala intenzivně nebo pracovala na poli česneku, tak kdysi nebo byl donedávna česnek Japo odrůda a posléze odrůda Prim, to byly jarní odrůdy, které byly speciálně určené pro jarní výsadbu, ale protože nic takového už teď nic není, nepěstuje se, nebo lépe řečeno ty plochy jeho jsou velmi nezanedbatelné a nedostane se opravdu do žádných obchodů, tak tady z toho důvodu je lepší soustředit se na tuhle tu podzimní výsadbu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak mí hosté budou na dvojka.rozhlas.cz, budou na chatu a připomenu, že se společně setkáme 9. listopadu, kdy jste připravili pro naše posluchače listárnu, to znamená, že vyberete to nejzajímavější, to, co se nejvíce objevuje v našem pořadu?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Přesně tak, já bych tam dal ty dotazy, které my dostáváme i na chat, protože na tom chatu hlásím odpovídáme pouze vždy na to téma, které máme ve vysílání, ale bohužel chodí tam často dotazy i na jiné věci, proto my z těchto dotazů budeme příště mít poradnu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuji za informace. Posílám vás na chat a tam také budou i naši posluchači, takže končí dnešní Zahrádkářská poradna s Ludmilou Duškovou a Janem Kopřivou, se spolupracovníky časopisu Receptář. Děkuji.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.