Jak péct mazanec podle Josefa Maršálka

Při pečení velikonočního mazance je třeba dodržet níže uvedené základní kroky. Jedině tak upečete chutný a krásně tvarovaný mazanec.

Mazanec většinou pečeme z těsta kynutého, tuhého. To znamená, že v těstu je méně tekutiny v poměru k mléku nebo vajíčku. Je to proto, aby těsto drželo tvar a mazanec byl dostatečně vysoký.

Potření vodou

Perfektní nakynutí musí proběhnout už před tvarováním mazance. Po nakynutí zpracujeme těsto do krásné koule, kterou potřeme vodou, aby se při dalším kynutí nevytvořila na povrchu krusta. to by mazanec špatně kynul.

Dostatečné kynutí

Po vykynutí je objem mazance dvojnásobný nebo až dvouapůlnásobný. Poté ho potřeme vajíčkem, nastřihneme nahoře uprostřed kříž a vložíme do trouby.

Správné pečení

Mazanec pečeme v troubě nejlépe na horkovzduch. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C, zavřeme dvířka a stáhneme teplotu na 160 °C. Kilový mazanec potřebuje 35–40 minut pečení. Před vytažením zkusíme špejlí, zda je těsto propečené. 

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.