Jak nenaletět realitnímu makléři? Pečlivě si pročtěte zprostředkovatelskou smlouvu

24. srpen 2018

Prodej, koupě nebo pronájem nemovitosti není často jednoduchá záležitost. Často se proto spoléháme na odborníky v oboru, tedy na realitní makléře. Někdy se ale bezmezná důvěra v jejich spolehlivost nevyplácí. I některé realitní kanceláře nebo makléři totiž využívají různé triky, před kterými je potřeba mít se na pozoru.

„Největší úskalí spočívá v tom, že realitního makléře může dnes dělat prakticky kdokoli,“ upozorňuje ředitel spotřebitelské organizace dTest Martin Černý na skutečnost, že k vykonávání této profese není ze zákona potřebná žádná kvalifikace.

Realitní kanceláře plní roli zprostředkovatele a měly by jednat v zájmu obou zúčastněných stran. Klíčem k bezproblémové spolupráci je jednoznačně stanovená zprostředkovatelská smlouva, která vymezuje, co by měla realitní kancelář pro klienta zajistit.

Základem je jasná zprostředkovatelská smlouva

Rozsah služeb přitom může být různý – od kompletní realizace prodeje, koupě či pronájmu, kdy se zákazník nemusí o nic starat, až po omezenou specifickou službu například v podobě zprostředkování inzerce, kdy si jinak zadavatel většinu věcí zajišťuje sám.

Hypotéky zdražily. Spotřebitel je ale konečně víc chráněný

03121882.jpeg

Máte nějakou půjčku? A víte, že se koncem loňského roku změnily podmínky spotřebitelských úvěrů?

Není pochyb o tom, že realitní kanceláře mají s prodejem či koupí mnoho zkušeností, i tak je ale dobré vše si hlídat a případně se nebát zkonzultovat zprostředkovatelskou smlouvu s někým jiným.

„Vždycky upozorňujeme, zejména pokud se jedná o koupi či prodej, že je to pro spotřebitele jedna z životních investic, tak by k ní s tímto ohledem měl také přistupovat a nebát se dát pár stovek či tisícikorunu za konzultaci smluv,“ radí Martin Černý z dTestu. „A pokud máte nějaké pochybnosti o zprostředkovatelské smlouvě či o chování makléře, bývá dobrou radou smlouvu vypovědět,“ dodává.

Na co si dát při jednání s realitkami pozor

Klasický trik realitních agentů je domluvit cenu, respektive snažit se cenu pro kupujícího co nejvíce snížit, aby se k provizi dostali co nejsnáze. „Je nutné, aby si prodejce sám ještě předtím, než kontaktuje realitní kancelář, řekl, kolik za nemovitost chce skutečně získat a pod jakou cenu naopak nepůjde,“ doporučuje odborník.

Tipy před koupí či prodejem nemovitosti

  • Pečlivě si pročtěte zprostředkovatelskou smlouvu.
  • Ubezpečte se, že na provizi má zprostředkovatel nárok až po faktickém prodeji či pronájmu nemovitosti.
  • Zjistěte, jakým způsobem bude kupující hradit daň z nabytí nemovitosti.
  • Ověřte si v katastru nemovitostí, zda objekt není omezen zástavním právem.

 

Dalším častým trikem realitních makléřů je takzvaný falešný kupující, přibližuje Martin Černý. V takovém případě realitní makléř předstírá, že má zájemce o danou nemovitost, a sepíše s prodávajícím zprostředkovatelskou smlouvu. Po podpisu se však najednou po zájemci slehne zem.

klíče, dveře, nemovitost

Jindy zase domnělý zájemce zapře, že je realitní makléř, zúčastní se prohlídky a teprve později prodávajícího informuje, že je realitní zprostředkovatel a má už pro něj kupce, jen je třeba s ním podepsat zprostředkovatelskou smlouvu.

Stává se také, že při hledání nemovitosti narazíte na fiktivní nabídku. Když o ni projevíte zájem, dozvíte se, že je už pryč, ale že mají velmi podobnou nemovitost v dané lokalitě, jen je o něco menší, horší, o něco dražší a tak podobně. A někteří lidé se v takovéto situaci nechají do méně výhodné nabídky snáz vmanipulovat, varuje na závěr ředitel spotřebitelské organizace dTestu.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Související