Jak nemít dítě nemotoru? Cvičte v těhotenství a podívejte se na návod na domácí opičí dráhu

7. březen 2017

Poradí vám odborník Martin Musálek. Na Fakultě tělesné výchovy a sportu se věnuje hodnocení tělesného složení a motorické výkonnosti v průběhu lidského života.

„Ví se, že maminka, která je v těhotenství aktivní, může ovlivnit vývoj plodu“ Nutí totiž k pohybu i dítě. „Jsou to pohyby, které centrují jeho tělíčko a nutí je prvním pohybovým vzorům,“ vysvětluje Martin Musálek. Podle něj dříve pomáhala přirozená aktivita jako třeba okopávání brambor.

„Později by se děti měly válet, lézt po stromech a skákat přes plot. A měly by to odkoukat od rodičů. Volný pohyb dětí pod dozorem jim dává velkou výhodu motorických dovedností.“ Opičí dráhu jim můžete postavit i doma. Podívejte se na návod ve videu.

Proč je dítě nemotorné

Poslední výzkumy jednoznačně ukazují, že do 6 let se musí u dětí „založit“ na tzv. pohybovou gramotnost. „Uvědomění si, že pohyb není jen nutné zlo,“ vysvětluje Musálek. Dítě by se ze začátku mělo otáčet, pak lézt, plazit se, sedat si a nakonec chodit.

„Když je dítě nemotorné tzv. od přírody, ukazuje se, že některé z těchto stadií vynechalo. Jsou to děti, které třeba nelezly. Ta posloupnost je důležitá pro vertikalizaci, tedy správné držení těla. A to je základ k tomu, abychom měli motorickou výbavnost minimálně průměrnou.“


Srovnávací studie z Dánska porovnávala význam tělesné výchovy v 60. letech a v současnosti. „Kdysi tam měli 4 h tělesné výchovy týdně. Pak se dostali na 1 + 1 dobrovolně. Zjistilo se, že tělesná výchova se stala popelkou a na tělesnou zdatnost se nikdo moc nedíval.“

Fotbalový trénink nespasí

Jak dál Musálek připomíná, jednostranně zaměřený sport to nezachrání. Malý hokejista nebo fotbalista si totiž odbude trénink a unavený si jde lehnout na gauč. „Sport kuje člověka jedním směrem. Ale ten by měl vyvíjet i jinou spontánní aktivitu, kdy zapojuje jiné svalové skupiny.“

Martin Musálek
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.