Jak některé pražské restaurace vnímají moderní českou kuchyni Aneb kuchařovo zoufalství

19. květen 2018
Glosa Pavla Maurera

Jako předkrm pečená kachní foie gras a k hlavnímu chodu jablečný bůček v calvadosu nebo ořechové gnocchi​. Tak nemusí v centru Prahy vypadat jídelní lístek jen nějaké zahraniční restaurace, ale třeba i takového podniku, který se hlásí k české kuchyni.

Tak jsem se zase jednou poučil něco nového o české kuchyni, a musím přiznat, že i trochu pobavil nad hloupostí takzvaných super kreativních šéfkuchařů. Šel jsem minulý týden v centru Prahy kolem poměrně luxusní a velmi dobře umístěné restaurace, která se nachází na jedné z nejvýznamnějších turistických tras Starého Města.

Hned ve svém názvu na dveřích a oknech restaurace hrdě oznamuje kolemjdoucím, že nabízí moderní pohled na českou kuchyni. Píše to samozřejmě anglicky: „Modern Look of Czech Cuisine”, aby turisté hned porozuměli, na čem si tam můžou pošmáknout.

Chřestové rizoto a alsaský perník

Tak jsem začal pročítat vyvěšený jídelní lístek, abych se dozvěděl něco nového o moderním pohledu na naši českou kuchyni, a nevěřil jsem vlastním očím. Jako předkrm nabízejí turistům toužícím ochutnat české kulinární skvosty v našem kraji tolik typická pečená kachní foie gras, alsaský perník a meruňky s čokoládovou omáčkou.

Salátům pak vévodí salát ze zelených listů s balsamikem, tedy klasickým tmavým vinným octem, jehož vynálezem se pyšní italská Modena. Pak je tam: Tomatová polévka s bazalkovým mascarpone! K tomu špagety aglio olio s krevetami. Ty byly asi jakožto české typické sea food vyloveny ve Vltavě.

Moderní vlámská, nordicko-francouzská nebo britská z plodů moře? Poradíme, jak se vyznat v moderních kuchyních

02025448.jpeg

Nové chutě, nové názvy. A tak slýcháme o kuchyni progresivní italské molekulární, maďarsko-čínské a spoustě dalších. Co až bude třeba progresivní moderní nezávislá česká?

 A pak meníčko pokračuje, nabízí chřestové rizoto s parmazánem, a nakonec další známou českou delikatesu – jablečný bůček v calvadosu, květák, glazované žampióny, ořechové noky. Všichni samozřejmě víme, že calvados je typická pálenka z jablek pocházející původem z Normandie.

 Podle francouzských, dosti striktních zákonů, respektuje jeho výroba přesně daná pravidla. Není to rozhodně žádná česká jablkovice, slivovice ani hruškovice. A tak jsem si přečetl spolu s několika vyjevenými turisty značnou část tohoto meníčka, které naší české gastronomické scéně moc velkou reklamu nedělá.

 Vypadá to, že jsme jakási kolonie mezi Itálií, Francií a Německem a vůbec netušíme, co vlastně je naše česká kuchyně. Ten moderní pohled na českou kuchyni totiž není moderní, ale hloupý. Je výrazem zoufalství kuchaře, který se chce zavděčit, ale vůbec netuší, jakou svému oboru dělá medvědí službu! K němu bych nešel na bůček s calvadosem. Ani zadarmo!

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio