Jak na trhu poznáte pravého farmáře? Podívejte se mu na ruce
Jsou trhy a farmářské trhy. Ty druhé zaštiťuje Asociace farmářských trhů ČR. Rozdíl je hlavně v kvalitě a původu nabízeného zboží. Kde najdete to české?
„Jsou trhy, které si říkají farmářské, ale nejsou v naší asociaci. Nic s tím neuděláme,“ říká předseda Asociace farmářských trhů ČR Jiří Sedláček.
Má hned dvě rady, jak poznat ty správné. Tou první je podívat se prodávajícímu na ruce. „Každý lehce pozná, jestli jsou to ruce farmáře, nebo úředníka.“
Tou druhou je pořádně si prohlédnout výrobek. „Když před vámi leží rajčata vyrovnaná v řadě a jedno je jako druhé, pak jde určitě o rajče z dozrávárny. Je totiž logické, že české rajče, které někdy vidělo sluníčko, bude jedno větší, druhé menší. A taky najdete i nějaké ošklivější.“
Pravidla farmářského trhu
- trh musí mít aspoň 10 stánků
- 90 % z nich musí nabízet české zboží
- 10 % z nich může mít nepotravinové zboží
Kodex farmáře
Jiří Sedláček byl u vzniku Asociace farmářských trhů. Ta dnes sdružuje už téměř 200 tržišť. Podmínkou je dodržování kodexu. Předepisuje třeba počet stánků nebo kvalitu zboží.
Pokud například nabízí nepotravinové zboží, „musí mít něco společného s potravinami. Třeba dřevěné vařečky,“ upřesňuje Sedláček.
Certifikát českosti
To, že si kupujete zboží z našich luhů a hájů, si můžete ověřit přímo na stánku. Prodejce tam totiž musí mít vyvěšený certifikát.
„Komise asociace osobně přijede na farmu, vše tam natočí a vyfotí. Necháme si třeba doložit, že opravdu vlastní pole, které nám ukazuje.“ Tyto informace jsou pak taky na webu asociace.
Prodej z bedýnek mizí
Pokud člověk nechce jít na farmářský trh, nemá rád supermarkety, ale i tak chce jíst české zboží, má ještě další dvě možnosti. Hodně oblíbený byl prodej z tzv. bedýnek u silnic nebo na chodnících.
Těch je ale v poslední době stále méně. „Vysvětlujeme si to tím, že farmáři raději prodávají na trzích, než na ulici.“
Podpora prodeje ze dvora
Poslední možností je prodej ze dvora. „Zajedu si na farmářský statek a tam si od farmáře koupím ovoce, zeleninu nebo maso. Tento projekt teď hodně podporuje ministerstvo. My tomu taky fandíme. Chceme, aby lidé podporovali české výrobky.“
Doma je doma
Trhy a tržiště jsou na planetě už nejmíň tisíc let. „Je to vlastně návrat k původnímu způsobu obchodu,“ říká Sedláček. „Lidé vždy chtěli své výrobky a taky přebytky prodávat.“
Pro člověka je navíc přirozené jíst to, co má kolem sebe. „Vůbec není potřeba konzumovat jahody v prosinci, když jejich sezóna už dávno skončila,“ odsuzuje politiku hyper- a supermarketů
Jak a proč zasahují do chodu farmářských trhů úředníci? Pocítí dopady ruských sankcí na dovoz výrobků ze zemi EU i naši zemědělci? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.