Jak na rekonstrukci kuchyně

10. leden 2014
Rada pro tento den

Standardní výška běžné kuchyně je 85 cm. Při práci bychom měli stát vzpřímeně, nepředklánět se, ani se příliš nenatahovat. Aby netrpěla páteř, tělo by mělo být maximálně ve dvacetistupňovém předklonu.

Ruce by měly v lokti svírat tupý úhel, což znamená, že z mokrých rukou by nám voda měla stékat ke dlaním.

Všeobecně vzato je vyšší pracovní plocha pohodlnější a platí to především pro dřez. Mycí centrum by tedy mělo být umístěno výše než jiné zóny, abychom pohodlně dosáhli na dno dřezu a při mytí nádobí se nehrbili. Naopak varná deska by měla být umístěná níže, abychom měli lepší přehled o obsahu hrnců. Toto lze ovšem uplatnit pouze v kuchyních s členitější dispozicí.

Pravidla, která se vyplatí
Pracovní deska nemusí mít jen standardní hloubku 60 cm. Pokud si ji necháme zhotovit u truhláře na míru, může mít klidně hloubku 80 cm. Díky tomu se nám bude nejen pohodlněji pracovat, ale získáme i víc pracovní plochy a za spodními skříňkami větší prostor pro rozvody energií. Předepsaná povinná minimální vzdálenost digestoře od varné desky je u elektrického sporáku 65 cm, u plynového minimálně 75 cm. Sokl linky by měl být nejen dostatečně vysoký, ale také přiměřeně zahloubeny – alespoň 10 cm, abychom se k lince mohli postavit co nejblíže a nemuseli se předklánět.

Tipy:
● Sporák nedáváme ke stěně, protože by k němu byl obtížnější přístup a připravíme se o jednu postranní odkládací plochu.
● Myčka by měla být umístěna vedle dřezu: nádobí tak do ní uložíme snadněji a nebudeme s ním manipulovat na velké vzdálenosti.
● Pečicí troubu umístíme zhruba do úrovně očí – nemusíme se k ní ohýbat a její používání bude bezpečnější.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v lednovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio