Jak mohou v boji proti šíření pandemie pomoci moderní technologie? Češi využívají data z mobilních telefonů, Číňané nasadili drony

20. březen 2020

Bojovat proti nemoci covid-19 se snaží nejenom lékaři, ale taky vývojáři. Se zpomalováním šíření nákazy mohou pomoci také drony nebo chytré telefony či náramky, respektive data, která je z nich možné získat.

S kým se potkali lidé pozitivně testovaní na nový typ koronaviru, dohledává pomocí dat z mobilních telefonů specializované call centrum.

Čtěte také

Technologii, která umožňuje zjistit, kde se nakažený člověk pohyboval a s kým přišel do styku, vyvinula iniciativa Covid-19.cz, která sdružuje internetové firmy, vývojáře a podnikatele. Její použití schválila vláda ve středu. Opatření má ulehčit práci hygienickým stanicím, které mají trasování jednotlivých případů v kompetenci.

Mobil jako osvěžovač paměti

„Po čtrnácti dnech už si nakažený člověk nemůže pamatovat, kde všude byl a koho potkal,“ vysvětluje koordinátor iniciativy Covid-19.cz Patrik Zandl, proč se rozhodli vyvinout aplikaci, která vygeneruje mapu jeho pohybu. „Díky ní může hygienik nebo pracovník call centra s dotyčným probrat, co v té lokalitě dělal, s kým se tam potkal, a získat i přímé kontakty, které pak může začít oslovovat.“

Čtěte také

Do projektu se zapojili všichni tři mobilní operátoři a Patrik Zandl ujišťuje, že technologie respektuje dikci zákona a nehrozí ani to, že by data z ní mohla být nějak zneužita. Data klientů jsou zpracovávána anonymně a k přímému kontaktu se dostane jen hygienik.

Pozor, dron se dívá

Jak mohou moderní technologie přispět v boji proti pandemii, se zamýšleli také experti na nedávné online konferenci, kterou pořádá americká společnost Singularity University.

Doktorka Divya Chanderová uvedla ve své přednášce jako jeden ze způsobů, jak dohlížet na dodržování hygienický pravidel a zároveň minimalizovat rizikový osobní kontakt, možnost využití dronů. Ty už například čínská policie využívá k tomu, aby na dálku odhalily člověka bez roušky. Toho pak přes vysílačku vyzve, aby si ji nasadil.

Chanderová upozornila, že takové využití dronů je samozřejmě velkým zásahem do soukromí a přináší riziko zneužití ve chvíli, kdy nákaza koronavirem už nebude představovat takovou hrozbu.

Navigace pro koronavirus

Prospěšná mohou být také data z chytrých telefonů nebo hodinek, které dnes už běžně měří tělesnou teplotu nebo tepovou frekvenci. Americký expert Daniel Kraft ze Singularity University upozorňuje, že je pouze třeba tato data správně využívat, respektive naučit se je sdílet s veřejnými zdravotnickými institucemi.

Pak může vzniknout něco, čemu doktor Kraft říká „Waze pro koronavirus“, tedy jakási navigace, která uživatele upozorní na epicentra nákazy. Takové aplikace už fungují například v Jižní Koreji nebo v Izraeli.

Jihokorejský program 100m pošle uživateli upozornění, když se přiblíží na vzdálenost 100 metrů k místu s potvrzeným výskytem koronaviru. Podobně funguje také izraelská aplikace TrackVirus. Ideální by ovšem samozřejmě bylo, kdyby podobné aplikace měli globální, nejen lokální dosah, upozorňuje americký vědec.

Čtěte také

Sterilní maso jako prevence

Odborníci na online konferenci se shodují na tom, že koronavirus změní způsob, jakým žijeme a uvažujeme o dosud běžných věcech. Divya Chanderová dokonce předpovídá, že možná ovlivní i způsob, jakým produkujeme maso.

Pandemie onemocnění Covid-19 podle ní může popohnat vývoj takzvaného laboratorně vypěstovaného masa, které roste z buněk zvířat bez nutnosti je zabíjet. Výroba masa ve sterilních podmínkách by totiž předcházela riziku šíření nemocí mezi zvířaty ve stísněných podmínkách velkochovů.

Spustit audio

Související