Jak jsem potkal cirkus

2. říjen 2017

Seriál, ve kterém Ondřej Suchý nahlíží do světa cirkusů a cirkusových klaunů.

Suchý si ve svém vzpomínání nehraje na znalce historie cirkusového umění. Jak sám říká, stal se v průběhu let, kdy cirkus „potkával“, pouze jakýmsi zvídavým „kolemjdoucím“. A šťastné náhody ho občas zavedly i do cirkusového zákulisí, kde později potkal i své budoucí přátele.

Seriál vás seznámí s perličkami z dávné historie cirkusů. Uslyšíte vzácné nahrávky z rozhlasového archivu se světově proslulým klaunem Grockem nebo arménským klaunem a mimem Leonidem Jengibarovem. A taky rozhovory s lidmi „od cirkusu“ (jako byl například švýcarský klaun Dimitri anebo český cirkusový principál Jaromír Joo), ale i známými osobnostmi jiných profesí.

Na svá setkání s cirkusy budou vzpomínat například scénárista Gustav Oplustil, Jiří Suchý, Jan Werich, Miroslav Horníček, PhDr. Hanuš Jordan z divadelního oddělení Národního muzea, brněnský cirkusový historik Antonín Hančl, herečka Tereza Herz Pokorná, zpěvák Michal David aj.

Písničky o cirkusech a klaunech budou zpívat Jan Vodňanský s Petrem Skoumalem, Jitka Molavcová, Bolek Polívka, Hana Hegerová, Rudolf Cortés, Karel Gott, Jitka Zelenková a řada dalších interpretů, včetně těch nejslavnějších zahraničních, jako byli Charles Chaplin anebo ruští klauni Oleg Popov či Jurij Nikulin.

Připravují:
Ondřej Suchý (autor)
Jiří Lábus (interpret)
Libor Vacek (interpret)
Markéta Košťáková (režie)

Historie:
Vysílali jsme od července do října 2017. Audiozáznamy pořadu najdete v archivu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.