Jak čelit koronaviru? „Udržujte se v psychické kondici a dělejte si radost,“ radí evoluční biolog

18. září 2020

Situace kolem koronaviru se stále mění. „Epidemie nabrala na otáčkách. Lidi se musí připravit na to, co bude,“ upozorňuje v Blízkých setkáních Jaroslav Flégr.

Co je podle něj důležité? „Udržovat si distanc, nestýkat se fyzicky s jinými lidmi, nedotýkat se jich, držet se doma, atd.,“ vypočítává.

A co dál…

„Udržovat se v dobré fyzické kondici, začít užívat vitamín D. Ne žádné obrovské dávky, ale ty doporučené denní, ale celou zimu! Chodit ven tam, kde nejsou lidi a dostatek spánku. A udržovat se v dobré psychické kondici. Bavit se na dálku, elektronicky se známými a zejména s těmi dříve narozenými. Až bude karanténa, budou se cítit osamělí,“ doporučuje Jaroslav Flégr.

„A snažte se udělat si tu a tam radost. To, co se bude valit z médií, nebude veselé, ale snažte se najít vždycky něco pozitivního. Snažte se někomu pomoct a tím sám sobě udělat radost,“ uzavírá vědec.

Je lidstvo inteligentnější? Jak ovlivňuje organismus a psychiku toxoplazmóza? Proč je tak rozšířená neplodnost? Jak je to s vakcínou proti koronaviru?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související